Nada Koturić
Typography

ODŽAK- Malo koja sredina može se pohvaliti da će okupiti čak preko 400 mještana i gostiju na predavanje i promociju knjiga na povijesne teme. Novom Selu u općini Odžak to je uspjelo jer su brojni mještani i gosti došli poslušati dva doktora znanosti. Prof. dr.sc. Nediljko Matić predstavio je autorski rad „Ideja nacionalne države kod Franje Tuđmana i Franjo Tuđman (14. svibnja 1922. – 14. svibnja 2022.) koja je tiskana u povodu 100 godišnjice obilježavanja njegovog rođena, a druga je knjiga zbornik sa prilozima osoba koje su sudjelovale u zbivanjima 90-tih godina.

naslovna

Prof. dr. don Ilija Matanović govorio je o knjizi Dragutina Kambera: Slom Nezavisne države Hrvatske i kako sam ga ja doživio.

Krvava prostranstva

Nediljko Matić progovorio je u odžačkom kraju, o tragičnim događanjima nakon 1945.g., ali i na drugim prostorima u globalnim razmjerima i na području Europe. Ona se mogu podvesti pod kratku riječ ZLO jer je od 1939. do 1945.g. stradalo 14 milijuna civila , osoba koje nisu imali na ramenu pušku niti na sebi uniformu, kazao je dr. Matić. Naveo je knjigu „Krvava prostranstva“ briljantnog autora povjesničara Timothy Snydera koji opisuje Europu (područja Ukrajine, Poljske, dijelova Rusije, Bjelorusije, Baltičkih država) gdje su stradali milijuni civila od nacističkog režima i staljinizma.

krizni put

-Na našim područjima osim naci-fašizma i komunizma, dolazila je kombinacija velikosrpske ideologije, te u kombinaciji sa NDH i komunizmom, događale su se ružne stvari koje su naprosto dio naše prošlosti. Jasno, kao civilizirani ljudi trebamo reći da je to bilo zlo. Povijesne su činjenice u današnje vrijeme važne za mlade, iako su im, smatra dr. Matić, ponekada nezanimljive, no moramo im prezentirati povijest. -Postoji vjekovna težnja čovjeka, a to danas i u Odžaku obilježavamo, da mora postojati dostojan odnos prema mrtvima, prema stradalima, da se žrtve dostojno sahrane i ne zaborave. To mi je najjača poruka iz te europske povijesti, kazao je dr. Matić.

2

Sjećanje i pietet

-Željeli smo se spomenuti svih žrtvama Podvučjačkog kraja na primjeren način, osim uz molitve i obilazak groblja te mise, i na način predavanja i promocija knjiga uglednih osoba koje su doktorirale na tim temama, kazao je Pero Radić u ime Organizacijskoga odbora manifestacije „Dani sjećanja“ kojom se kroz razne žitelji odžačkog i podvučjačkog kraja prisjećaju na veliko stradanje svojih žitelja. Uz ostalo naveo je podatak da je u Drugom svjetskom ratu i poraću do 60. godina prošloga stoljeća ubijeno 3.411 Hrvata tog dijela Posavine. U samo nekoliko dana ubijena je trećina hrvatskog življa, naveo je ministar Radić. Predavanje i predstavljanje knjiga uz ostale pratili su predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić sa ministrima u Vladi ŽP, državni i federalni zastupnici Mijo Matanović i Ilija Ilić te dekan Doborskog dekanata vlč. Ilija Orkić i gvardijan samostana na Plehanu fra Anto Tomas.

balegovac

Križni put

Obilježavanje Dana sjećanja na sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća u odžačkom i Podvučjačkom kraju nastavljeno je još jednim sadržajem koji svake godine okupi veliki broj vjernika na Križnom putu Smrekovac – Odića brdo. Križni je put bio ispunjen molitvama, sjećanjima i pietetom prema žrtvama. Uvodno obraćanje ispred stare kapelice na Smrekovcu, prve postaje križnog puta, imao je fra Anto Tomas, gvardijan samostana na Plehanu, a pobožnost križnog puta predmolio je fra Anto Zrakić, župnik župe sv. Marka evanđeliste Potočani. Na postajama križnog puta do Zavjetnog križa na Odića brdu u prigodnim čitanjima sudjelovali su mladi potočanske župe.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić