Nada Koturić
Typography

U Kornici ovih dana ori se pjesma, čuje šala, smijeh. U tom povratničkom mjestu Bosanske Posavine nemaju problema sa radnom snagom potrebnom za berbu voća , iako su povratnici uglavnom osobe treće životne dobi. Ovoga puta u pomoć su priskočili mladi poljoprivrednici koji u Kornici praktično provode projekt „Iuvenes Fructus“ .

 

centar kornica 900

Podsjećamo, uspješno ga provode Nadbiskupijski centar za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II. u suradnji s poduzećem Zorg In d.o.o. Dan edukacije iskorišten je za berbu jabuka gdje su se polaznicima pridružili i mnogi prijatelji tvrtke ali i Kornice.

Centar za mlade

Kornica je odličan primjer kako se u ruralnoj sredini kvalitetnim projektima stvaraju uvjeti za postupno privlačenje mladih obitelji. Ne čudi stoga što je upravo to posavsko povratničko mjesto Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II odabrao za svoj ured za mlade kako bi bio regionalnog karaktera, dakle za cijelu Bosansku Posavinu. Riječ je o drugom takvom uredu institucije koja na području Vrhbosanske nadbiskupije provodi brojne projekte posvećene mladima, a jedan od njih je upravo projekt Iuvenes Fructus. Ravnatelj NCM-a vlč. dr. Šimo Maršić ističe kako je taj centar otvoren u Kornici jer se želi dati mladima znak nade i znak perspektive da se i u povratničkim krajevima Bosanske Posavine može živjeti od svojeg rada i da tu mogu pronaći svoju budućnost. Pozvao je još jednom sve mlade da se uključe u aktivnosti koje provode u Centru, zajedno kroz suradnju sa župnicima, školama, nevladinim sektorom .-Smatram da time dajemo doprinos razvitku tih posavskih krajeva, ističe vlč. Maršić.

centar kornica 1024

Šire pozitivnu energiju

Prof. Gorana Blažanović iz Srednje strukovne škole u Orašju koja na terenu Kornice mladima prenosi svoje znanje iz agrara, smatra kako se uspješnim projektom Iuvenes Fructusa stvara prostor za mlade koji žele učiti i raditi u voćarstvu. Nova znanja mladi stječu teoretski ali i praktično u voćnjacima. Jednogodišnji ciklus Iuvenes Fructus iznjedrio je 20 sudionika programa, od kojih je šestero dobitnika poticaja za bavljenje voćarstvom. U tijeku je novih ciklus sa isto toliko polaznika koji su pokazali kako se teorija i praksa najbolje spajaju na način kako se to čini projektom u Kornici. -Nadam se da ćemo i dalje nastaviti širiti pozitivnu energiju kroz Iuvenes fructus“, ističe prof. Blažanović. Pozitivnoj energiji posavskog mjesta daju svoj značajan obol i umjetnici kroz kiparsku koloniju. Kornici su i ove godine darovali svoja kiparska ostvarenja kako bi krasila njen krajolik.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić