Nada Koturić
Typography

ODŽAK - Na području općine Odžak, Centar za mentalno zdravlje pruža 24 sata psihosocijalnu potporu i informacije građanima koji se osjećaju uplašeno, uznemireno ili potišteno tijekom pandemije koronavirusa. Prema evidencijama uposlenika zamjetan je i znatno povećan broj građana koji se do sada nisu javljali u Centar za mentalno zdravlje, a radi se najčešće o kroničnim bolesnicima koji se obraćaju zbog potrebe za psihosocijalnom potporom.

Kronični bolesnici

-Posljednjih mjesec dana koliko traje pandemija, tim Centra za mentalno zdravlje Odžak je pružao usluge intervencija u krizi u smislu razgovora putem telefona i videopoziva s ciljem informiranja, educiranja, ventiliranja i prihvaćanja osjećanja, kao i pronalaženje načina prevladavanja utjecaja stresa. Vrlo važnim se pokazalo uspostavljanje odnosa sa pacijentom, empatijsko praćenje i razumijevanje s ciljem optimizacije klijentovog funkcioniranja, promoviranje njegove autonomije, podizanje samopouzdanja i smanjenje anksioznosti, pojašnjava Ana Majić glavna sestra Doma zdravlja Odžak i okupacioni terapeut.

centar mentalnor zdravlja odzak 900

Psihosocijalna potpora

Pored navedenih usluga, pojašnjavaju u Timu CMZ Odžak, intervencije u kriznoj situaciji u lokalnoj zajednici obuhvaćaju i izlazak na teren i kućne posjete posebno ruralnog stanovništva i osoba treće životne dobi u cilju pružanja psihosocijalne podrške u kriznoj situaciji u zajednici tokom izvanrednog stanja, a uz primjenu preporuka Kriznog stožera Općine Odžak i mjera zaštite od širenja zaraznih oboljenja. Usluge Okupacione terapije provode se u kućnim uvjetima uz telefonske i dogovorene video sastanke. -Komunikacija se odvija sa pacijentima i putem društvenih mreža. Ostvarena je dobra suradnja sa Timovima obiteljske medicine, a planirane kućne posjete obavljaju se uz dobru suradnju sa Polivalentnom patronažnom službom Doma zdravlja Odžak.

centar mentalnor zdravlja odzak 1024

Suradnja sa Crvenim križem Općine Odžak, Udrugom Neuron i Samaritanskom Udrugom odvija se kroz volonterski angažman profesionalaca i članova Udruženja. Pružamo psihosocijalnu pomoć i potporu našim klijentima , članovima njihove obitelji, starim i nemoćnim, oboljelim od COVID-19 i članovima njihove obitelji, zaključuje dipl. medicinska sestra Majić.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić