Nada Koturić
Typography

Radni sastanak u Vladi ŽP s predstavnicima HRT-a
Predstavnici HRT-a predvođeni Ivom Kujundžićem, ravnateljem i urednikom programa za Hrvate izvan RH potvrdili opredijeljenost HRT-a za većom medijskom prisutnošću Posavine na video, radijskim kanalima i društvenim mrežama HRT-a.

ORAŠJE -Hrvatska radio televizija želi pojačati svoju prisutnost na širem području Bosanske Posavine. Na poziv predsjednika Vlade Županije Posavske Đure Topića, to su potvrdili svojim dolaskom na sastanak u Vladu Županije Posavske u Orašje predstavnici HRT-a predvođeni Ivom Kujundžićem, ravnateljem i urednikom programa za Hrvate izvan RH.

sastanak orasje1

Na sastanku su bili i Zdravko Fuček, urednik emisije HRT-a „Pogled preko granice“, Mirela Vučko, producentica Specijalnog odjela Programa za Hrvate izvan RH kao i Anto Pranjkić, novinar-urednik SO programa za Hrvate izvan RH.

Nazočnost na sastanku dr. Perice Ječevića kao člana Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH dan je značaj zajedničkoj želji za pojačanom suradnjom. Dr. Jelečević je naglasio iznimni značaj prisutnosti informacija s područja Posavine u medijskom bh prostoru, a osobito preko komunikacijskog kanala HRT-a. Sastanku je nazočila ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Ana Andrić, kao i predstavnici tri općine Županije Posavske.

Glas Posavine

Predsjednik Vlade Đuro Topić izrazio je zadovoljstvo što je HRT-a pokazala u posljednjih nekoliko mjeseci brojnijim televizijskim prilozima iz Posavine, informacijama na društvenim mrežama kao i radijskim programom, da želi pojačati svoju prisutnost u Posavini.

 -Gospodin Kujundžić nas je sa svojim suradnicima upoznao s aktivnostima koje HRT radi u iseljeništvu, odnosno izvan RH, a dio prostora interesa postoji i za Posavinu, što je za nas jako interesantno. Razgovarali smo i dogovorili da započnemo jednu suradnju koja bi, ja se nadam, imala za cilj dopisništvo Hrvatske radio televizije u budućnosti. Za početak smo dogovorili načine suradnje, kako bi u jednom kontinuitetu išli prilozi s ovoga područja i emitirali u programima HRT-a.sastanak orasje

Zahvaljujem se svima onima koji će u tome pomoći, i koji kroz sve medije, tv, tiskovine i društvene mreže pomažu da se glas Posavine čuje i vidi. A kad kažem Posavina, tu onda mislim na sve općine koje su u širem prostoru Bosanske Posavine, kako one u Federaciji u Županiji Posavskoj, tako i općine u Republici Srpskoj gdje žive Hrvati kao i Brčko Distriktu, kazao je predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić u izjavi za medije.

Intenziviranje suradnje

Ivo Kujundžić ravnatelj i urednik programa za Hrvate izvan RH zahvalio se predsjedniku županijske Vlade Topiću na organiziranju sastanka.-Hvala što ste nam dali poticaj da mi dogovaramo konkretne oblike suradnje. Na razini HRT-a su objedinjena sva tri medija na temama koje se bave Hrvatima izvan Hrvatske, to je televizija gdje postoje specijalizirane emisije Pogled preko granice za Hrvate u BiH i Globalna Hrvatska, a također na radiju imamo poseban stream kanal koji se zove Glas Hrvatske, a na prvom programu Hrvatskog radija imamo emisiju Hrvatima izvan domovine.djuro topic

Naš je cilj i ideja da s ovog sastanka dobijemo više informacija o Bosanskoj Posavini, prije svega o hrvatskom narodu na ovim prostorima, cilj je očuvanje nacionalnog identiteta Hrvata na ovim prostorima i informacije kako o događajima na županijskoj razini tako životne priče ljudi i vjerujem da ćemo, kao što je rekao i predsjednik Vlade Topić, krenut s malim koracima, ali vjerujem da će oni dati puno veće rezultate.

Mislim da je ovo dobra perspektiva i dobar početak buduće suradnje, kazao je nakon sastanka u izjavi za medije ravnatelj i urednik programa za Hrvate izvan RH Kujundžić te poručio da je medijska prezentacija prostora kao što je Bosanska Posavina u programu HRT-a iznimno važna, jer briga i skrb o Hrvatima u BiH je i obveza RH kao supotpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma. Mi kao Javni RTV servis imamo dužnost pratiti teme važne za Hrvate u susjednoj BiH, poručio je Kujundžić,

Za Posavinu.org piše Nada Koturić