Nada Koturić
Typography

ODŽAK - Tvrtka Eurocompany iz Odžaka je među prvim u BiH osmislila Pametnu učionicu kao rješenje kojim se u nastavu uvodi novi inovativni način predavanja i održavanja nastave uz pomoć suvremene tehničko-komunikacijske tehnologije. Predmeti koji su trenutno predviđeni za rad u pametnoj učionici su informatika, tehnička kultura, robotika, programiranje, matematika, fizika i engleski jezik.

Projekt je implementiran u Osnovnoj školi fra Ilije Starčevića u Tolisi, mjestu gdje je inače ponikla prva pučka škola u BiH. U vrijeme koronavirusa kada su i škole zatvorila svoja vrata za učenike, otvorena su ona virtualna za upijanje znanja u skladu sa vremenom interneta.

U korak s vremenom

-Ciljevi projekta kod osmišljavanja pametne učionice su povećanje inovativnosti u nastavi, osiguravanje bolje komunikativnosti između nastavnika i učenika te podizanje ukupne učinkovitosti učenikovog učenja i proširivanje znanja. Pametne učionice također su opremljene računarima za izvođenje nastave, projektorom, pločom, laptopom za profesora, serverom, mrežnom opremom kao i sa videoprojekcijom i mogućnosti održavanja videokonferencija. Nastavnici i učenici mogu pomoću ovakve pametne učionice jednostavnije i brže doći do upijanja novog znanja, pa samim time nastavnici mogu brže, naprednije i opširnije razvijati nastavni plan i razrađivati ga sa učenicima i kolegama. eurocompany 1025Programska rješenja osim praćenja aktivnosti učenika na svakom računalu , nastavnicima omogućava uključivanje učenika i praćenje njihovog napretka pomoću digitalnih aplikacija za učenje, pojašnjava informatičar Božo Benić, ugledni posavski gospodarstvenik i suvlasnik informatičke tvrtke Eurocompany.

Iz Švicarske u Osiječak

Benić je inače primjer obrnute migracije, one iz zapada prema Posavini. Kao informatičar u Švicarskoj je postigao zavidan poslovni uspjeh sa tvrtkom u koju je investirao prije 20-tak godina. Nastala je doslovce iz ljubavi prema rodnom kraju i Osječku kako bih stvorio mogućnost za povratak kući iz inozemstva. Iako je mogao ostati u Švicarskoj na poslovima svoje struke, zov rodnoga kraja bio je jači i kaže nam, nije se zbog toga pokajao.

-Volim život u BiH, ispunjava me naša kultura i zapravo sam, sada kada ovdje živim, sretan čovjek.

eurocompany 1024

 Tvrtka zapošljava 20-tak djelatnika, uredno poslujemo i redovito isplaćujemo plaće, čak i u vrijeme koronavirusa. Naravno, bilo je teških trenutaka, jer u poplavama morali smo krenuti od početka, no borimo se i dokaz smo kako se može uspješno poslovati i u BiH. Treba imati znanja i iskustva, a iznad svega optimizma - vjere da se uvijek može učiniti više, zaključuje Benić.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić