Nada Koturić
Typography

Čiji si i odakle si, prva su pitanja starijih žitelja Posavine ako žele više doznati o nekoj osobi. Upravo su takva pitanja nagnala osebujnog po svojim interesima autora Ivu Lubinu iz Vrbovca koji je kao planinar dosegnuo vrhove Himalaja i Kilimandžara, da započne višegodišnje istraživanja uobličeno na kraju u monografiju „Rodoslovlje Vrbovca“.

Knjiga je značajna za to odžačko područje, ali i odlična osnova za neka druga istraživanja povjesničara jer je nastala temeljem analiza matičnih, crkvenih i gruntovnih knjiga, arhivske i sudske građe, razgovora i svjedočanstava. Autor donosi literaturu i izvore koji mogu biti dobar vodič i vrelo znanja budućim istraživačima, ali i svima

monografija nak bih

V

Višegodišnje istraživanje

Ivo Lubina kaže kako je njemu, kao i svakom drugom čovjeku, bilo bitno imati oslonac u svijesti o svom porijeklu i o tome tko su mu preci i odakle je. Promotori knjige prof. Luka Jurić, akademik prof. dr. Galib Šljivo, prof. Dimitrije Živanović i fra Anto Zrakić sa puno uvažavanja prema Ivinom radu i uloženom trudu govorili su na organiziranoj promociji. Knjiga je značajna i u kontekstu zabilježene povijesti tog posavskog kraja i njenih žitelja jer nekada nam je poznatije što je radila neka osoba iz dale povijesti, no svoju lokalnu dovoljno ne poznajemo a i to je povijest, naglasili su promotori „Rodoslovlja Vrbovca“.

Knjiga veže za rodni kraj

-Velika je stvar, vrijedna svake pohvale, kad netko napravi svoje obiteljsko rodoslovlje unatrag sto ili dvjesto godina. Ali, kad netko napravi ovo što je Lubina napravio za Vrbovac sa rukopisom čak na 800 stranica, onda je to kolosalno, naglasio je jedan od recenzenata knjige Jurić. Pored samih rodoslovlja, koja su prezentirana jasno i pregledno, knjiga sadrži za svako pojedinačno prezime ili familiju, više ili manje, bogat povijesni prilog koji cijelu knjigu čini značajno sveobuhvatnijom i zanimljivijom. Oni će za mnoge buduće čitatelje biti prvi susret s zapisanom poviješću njihovih predaka. Knjiga je također doprinos da nas svojom građom sve nas čvršće vežu za naše korijene i naš zavičaj, naglasio je Jurić. Ugledni sveučilišni profesor dr. Šljivo je naglasio značenje Ivinog lokalnog rada u širem kontekstu povijesti. Smatra ga iznimno značajnim i osnovom koja može biti izvrsna građa sadašnjim i budućim studentima povijesti da dodatno rasvijetle tu tematiku.

Povijest posavskog kraja

U knjizi su naznačene i etimološke karakteristike vrbovačkih prezimena, prilog o jezičnoj strani prezimena koje je analizirala prof. Andrea Zelić što dodatno daje vrijednost sa popisom svih prezimena s tumačenjem mogućeg podrijetla. Prof. Živanović je dopredsjednik Kluba povjesničara „Posavina“ Šamac koji je osnovan 2019.g. s ciljem promocije i popularizacije povijesti posavskoga kraja.-Upravo ovakav rad ide u tom smjeru, naglasio je prof. povijesti iz Modriče. Fra Anto Zrakić također predano proučava povijest posavskoga kraja, autor je dvije knjige o bosanskim franjevcima te potpisuje uz druge autore nekoliko monografija. Sa puno je uvažavanja govorio o nastalom uratku.-Ovo je strpljiv i dugogodišnji rad koji zaslužuje svaku pohvalu zbog uložene upornosti, vremena i znanja kako bi nastala knjiga “Rodoslovlje Vrbovca“. Autor Ivo Lubina na kraju je promocije vrlo kratko i skromno govorio o ogromnom i strpljivom radu kojeg je uložio u nastalu monografiju kojom nije zatvorio vrata svojem radoznalom istraživanju lokalne povijesti svojeg rodnog posavskoga kraja.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić