Nada Koturić
Typography

O bolesti raka dojke, tihom ubojici žena, u Posavini se, kao uostalom i na drugim prostorima na tu temu oduvijek pričalo tiho i ispod glasa, sve dok glasno o svojim tegobama nisu progovorile žene Orašja, a onda su im pridružile i žene iz ostale dvije općine Županije Posavske, Domaljevca Šamca i Odžaka. Glasno su zajednički progovorile kroz Udruženje „Narcisa“. U taj put prema javnosti povela ih je dugogodišnja predsjednica udruženja Valentina Halilović koja je i sama prošla šokantni trenutak kojeg se i danas dobra sjeća.

 

narcis 2-Obamreš od šoka pojave male kvržice na dojki jer ti promjeni i preokrene život naglavačke. U sekundi uništi sva nadanja i očekivanja, sve životne ciljeve i samo usmjeri prema jednom – ozdravljenju, što sam na sreću uspjela“, kaže nam Valentina i poručuje da svakim okupljanjem Narcise poručuju, bolest se može pojaviti svakoj ženi jer pravila nema, zato mislite na sebe i redovito se pregledajte.

Ne smiju biti same

Narcise Županije Posavske progovorile su glasno o svojim problemima još prije 14. godina i poručile da u borbi do ozdravljenja, ili bar ublažavanja svih tegoba raka dojke, ne smiju biti same. Angažirano to čine i danas kada ih ima oko 100 članica udruženja. Organizirale su prvu humanitarnu šetnju kroz Orašje „Hod za Narcise“. Radio postaja Orašje i Udruga žena oboljelih od raka dojke „Narcis-a“ Županije Posavske zajednički su organizirali akciju u Orašju s ciljem prikupljanja sredstava za besplatan prijevoz pacijentica na liječenje u druge bolnice izvan Županije Posavske.narcis 3

Jednostavna šetnja potvrdila je veliku potporu ženama u borbi za život. Šetnicom grada s polazišta od Omladinskog doma krenulo je oko 100 žena, a nisu izostali ni muškarci. Najhumaniji su, što su puno puta do sada i potvrdili, bili motoristi. Desetak članova Moto kluba Posavac stiglo je motorima, ali solidarno, ostavili su svoje moćne dvotočkaše i skupa sa ženama šetnjom dali potporu akciji, uz izdašan financijski prilog.

Odlazak na kemoterapije

na Kopić, aktualna predsjednica Udruge „Narcisa“ zahvalila je svim sudionicima prve humanitarne šetnje i zaželjela da ona postane tradicija sa održavanjem u sve tri posavske općine. Dopredsjednice udruge Radmila Ivanović i Mirjana Božić nisu skrivale zadovoljstvo uspješnošću akcije. - Okupile smo se u humanoj nakani kako bi dali potporu ženama koje idu na terapije, pa mi je drago što u tome sudjeluju i mediji, poručila je Mira Živković, novinarka Radio Orašja, a vremešna no još uvijek duhom mlada Emsija Mehmedalić kazala je veliko hvala svima koji podržavaju akciju. Svatko tko je sudjelovao u šetnji donirao je 10 KM kotizacije za humanitarnu šetnju koju su podržali pokrovitelji Grad Orašje i općine Domaljevac Šamac i Odžak te kroz sponzorstvo MAXI Orašje i Grfolade&77X7 Ugljara.

narcis 1

-Naravno da nismo same u ovoj našoj borbi jer uvijek je tu Županija Posavska kada nam treba pomoći, a povremeno pomažu i općine. Ipak treba dodatan napor da bi se pomoglo ovim ženama koje su upućene na kemoterapiju. Pomaže nam se kroz besplatno vađenje nalaza i preglede ali veliki je problem za putovanje do nama najbližeg Onkološkog odjela, 70 km udaljenog UKC Tuzla. Apliciranje na projekte pokušavamo pomoći bar dijelom troškova prijevoza ali to je nedostatno.

Žena koja ide mjesečno na terapiju mora uraditi nalaze pa ako nisu dobri vrate je, pa je to bar 3 do 4 odlaska mjesečno do Tuzle. Kako će to moći žena financirati ako ne radi, ukoliko je u mirovini, pa i obitelji sa prosječnim primanjima to je danas teško. Bolest je i teška i skupa, pojašnjava nam Valentina. Organizirani prijevoz možda bi tome pomogao, predlažu Narcise.

Za Posavinu.org piše: Nada koturić