Nada Koturić
Typography

ORAŠJE-Djeca i osobe sa posebnim potrebama općine Orašje dobila su drugi dom – Centar za rehabilitaciju. Konačno su dobila primjereno svojim posebnim potrebama dobili mjesto druženja i edukacije.

Piše Nada Koturić

Nakon godina u kojem su bili razbacani na nekoliko mjesta u gradu gdje se odvijao njihov rad, novoizabrano Predsjedništvo Udruženje roditelja djece i osoba s posebnim potrebama Orašje krenulo je sa ambicioznim i rekli bismo hrabrim planom, izgraditi Centar za rehabilitaciju. Kako samo hrabre prati uspjeh, tako su i oni uspjeli u nakani. U tome su im svesrdno pomogla Vlada Japana koja je prihvatili biti donator takvog projekta preko Međunarodne organizacije za migracije IOM-a.

202.000,00 KM za gradnju Centra

-Postojeći kapaciteti niti izbliza ne zadovoljavaju potrebe djece i budućeg rada pa smo krenuli sa aktivnostima traženja investitora koji bi mogao podržati naš plan. Aplicirali smo preko organizacije IOM Sarajevo prema Japanskoj Vladi i na našu radost odobreno nam je 202.000,00 KM za izgradnju Centra. Početkom ove godine počeli smo realiziranje projekta, odabrali najpovoljnijeg izvođača („Dženo“ Gradačac) po sistemu „Ključ u ruke“ i eto došli do trenutka svečanog otvorenja , kazao nam je Ilija Vuković predsjednik Udruge roditelja djece i osoba sa posebnim potrebama Orašje.

Poziv volonterima

Općina Orašje je osigurala Odlukom Općinskoga vijeća darovala građevinsko zemlje na kojem je ponikao drugi dom za djecu ali i odrasle osobe sa posebnim potrebama. -Udruga broji oko 80 članova. Naravno, ima još osoba sa posebnim potrebama koji se nisu aktivirali kroz članstvo ali povremeno ih obilazimo. Rad smo organizirali  kroz svakodnevni boravak dvije skupine djece u ovisnosti od dobi sa kojima radi socijalni radnik, defektolog i logoped. Sve veći broj volontera nam se javlja da se uključe u rad udruženja, pojašnjava predsjednik Vuković i dodaje kako će se obratiti dislociranom Centru Orašje Sveučilišta u Mostaru radi upućivanja studenata te struke na volontiranje u oraški Centar za rehabilitaciju.

Svečano otvorenja novog Centra za rehabilitaciju u Orašju zakazano je za 11.12.2015.g. Planiran je dolazak veleposlanika Japana u BiH  i predstavnice šefa Misije IOM te brojnih prijatelja Udruženja iz Posavine, Tuzle, Sarajeva, Županje, Vinkovaca, Osijeka.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić!{jathumbnail off}