Nada Koturić
Typography

24.06.2021.su ravno dva desetljeća uspješna rada Garevačkog portala (GIP). Ovo je jedan od rijetkih posavskih portala koji djeluje ne samo informativno već i humanitarno u vidu Udruge garevačkih prijatelja. Vodi ih izreka “Lakše je darivati nego tražiti”. U proteklim godinama prikupili su 114.797 CHF, 8065 eura, 24.800 kuna i 7010 KM, ukupno 229.831 KM, i usmjerili u humanitarne akcije.

- Ako se tomu zbroje akcije u kojima su sudjelovali za MZ Garevac kroz pomoć mjesnoj zajednici, Crkvi, potrebitima u Garevcu, za izgradnju spomen-obilježja, zdravstvo u selu, kulturna događanja, za 20 godina preko naše adrese prešlo je ukupno 293.070 KM, što je doista impozantna brojka za jedan portal - smatra glavni urednik GIP-a Mišo Vlado Perak.

zastava3

Više milijuna klikova

- Prisjetimo se naših skromnih početaka kada su prije 20 godina čak i web-portali javnih institucija u BiH i Bosanskoj Posavini bili rijetkost. Započela je to grupica pojedinaca koje je okupio zajednički cilj: iz ljubavi prema rodnome kraju Garevcu i Bosanskoj Posavini informirati javnost, možemo slobodno reći i čitav svijet, o posavskom kraju odakle smo potekli. Naravno da su važni oni koji tamo žive stalno, ali ne treba zapostavljati ni želju dijaspore da ostanemo vezani uz naš rodni kraj. Kroz dosadašnji rad, kao i u ostalim poslovima kada netko radi i želi doprinositi zajednici, a na drugoj strani netko samo kritizira, bilo je i negativnih komentara, ali puno je više pohvala. Uostalom, više milijuna posjetiteljskih klikova potvrđuje posjećenost GIP-a.

Važna odrednica našeg rada, uz onaj informativni, jest naša angažiranost u humanitarnom smjeru i značajna sredstva i akcije koje smo proveli - kaže nam Perak.

U GIP-u su od samog početka njegovali način rada da budu informativni posavskoj dijaspori, ali i korisni svome kraju.

Kulturne, sportske večeri...

- Na početku smo prikupljali sredstva kako bismo selo očistili od nagomilanog otpada. Čak blizu 50 kamiona platili smo za taj posao. Osmislili smo garevački grb te ga tiskali na majice, 200 komada dobili smo na dar i prodavali ih po 10 KM kao suvenire, a svi su dali više i to je bilo dostatno za sredstva te ekoakcije. To je naš način rada. Radili smo također brojne kulturno-zabavne večeri kako u Švicarskoj tako i u Garevcu, kulturne i sportske susrete. Organiziranjem zabavne večeri 2007. godine u Heimbergu u Švicarskoj zaradili smo i prikupili 13.500 CHF i tim novcem kupili Burića štalu, mjesto tragičnog stradanja Hrvata, kako bi se dostojno uredio prostor da se ne zaboravi.

vjerni puk 900

Uz ostale brojne akcije, organizirali smo humanitarni koncert za poplavljenu župu Šamac, pomogli u obnovi vukovarskog tornja uime župe Garevac i GIP-a. Što se tiče imena koja ne bismo trebali izostaviti u našem radu, to su svakako:Anto Ančić, č. sestra Augustina Barišić, Marko i Velimir Cvitkušić, Boris Ćavar, Pejo Gašparević, Mićo Gašić, Mato Grgić, Aldijana Jurić, Nada Koturić, Zoran Matkić, Ružica Miličević, Drago Perić "Grafičar" i Mijo Vidaković!. Isto tako, veliku zahvalu za svoj dugogodišnji rad (kao webmaster na GIP-u) zaslužuje i Pero Domazet, kao i novi neumorni tehnički suradnik Zdenko Barbarić - ističe Perak.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić