Nada Koturić
Typography

Malo koji nogometni klub u BiH okvirima može se pohvaliti uspješnim i neprekinutim radom dugim sedam desetljeća samo pod jednim i nepromijenjenim imenom od samog osnutka. NK Dinamo Donja Mahala u općini Orašje poseban je ne samo radi toga već i zbog činjenice da je on zapravo okosnica oko koje mjesto živi i diše.

Klub i cijelo mjesto, kako mahalci vole reći, “jedna su duša” zahvaljujući mnogim generacijama koje su kroz njega prošle. - S čašću i slavom nosimo to ime i na ponos svih mještana. Okupljamo sve dobne skupine, vlada zajedništvo, a ljubav prema plavima koja se prenosi generacijama je ono što nas spaja. NK Dinamo slovi za klub čije su utakmice najposjećenije u 2. ligi FBiH skupina sjever, istaknuo je u izjavi za medije predsjednik kluba Željko Džoić - Davor nakon održane tradicionalne “Plave noći” u kojoj taj posavski klub sa svojim simpatizerima i navijačima želi u pozitivnom ozračju krenuti u proljetni dio sezone. Bila je to prilika podsjetiti na urađeno i što Dinamo planira, a to svakako nije malo jer dugo godina je bio nedostižan san - infrastrukturno urediti stadion, natkriti tribine, postaviti sjedalice i urediti travnjak.

dinamo donja mahala1024

Zajedništvo

- Imamo mladu Upravu kluba koja je iznjedrila i mladog predsjednika s puno energije, a baštine tradiciju generacija koje su igrale, stvarale ili radile u Dinamu, pa rezultat ne može izostati. Iza nas je jedna teška i ne baš dobra jesen, a ispred nas jedno sjajno proljeće. To je sport, nekad dobivate, nekad gubite, ali što je najvažnije, dobivate časno i gubite časno, publika to cijeni i vjerno nas prati. Uz sve to, sportski kolektiv je i iznimno humano osjetljiv. Pomogli smo u prethodne 3 godine nekoliko sumještana u nevolji kroz humanitarne utakmice, a uz angažiranje kluba ponikla je i kuća, za samohranu majku sa šestoro djece, kaže nam član Uprave, više puta predsjednik i često pokretač akcija Dragutin Živković. Predsjednik kluba Džoić izdvaja dva najvažnija sportska susreta iz prošle godine - gostovanje u Donjoj Mahali NK Velež iz Mostara u Kupu BiH, a posebna radost za klub i Donju Mahalu bilo je gostovanje njihovog “starijeg brata” Dinama iz Zagreba.

- Naše goste iz Zagreba dočekali smo i ugostili u predivnoj sportskoj atmosferi. Zagrebaše smo upoznali s planovima o uređenju stadiona, predsjednik Mirko Barišić i Zdravko Mamić obećali su doznačiti određena sredstva za pomoć u realizaciji projekata i na naše oduševljenje, vrlo brzo su nam dostavili donaciju u iznosu od 25.000 eura te smo mogli krenuti u realizaciju.

NK stadion u Donjoj Mahali pretrpio je velike štete u poplavama iz 2014. Uz pomoć sredstava FIFA-e sanirali smo unutarnji dio objekta i dio terena. Vlastitim sredstvima izgradili smo južnu tribinu, postavili novu ogradu i tu smo stali. Planirali smo natkrivanje velike tribine i cijelog poslovno-sportskog objekta Dinama, no ostvarenje dugogodišnjih želja o pokrivanju tribina postalo je tek izvedivo s donacijom iz Zagreba. Sada je u završnoj fazi natkrivanje, a nabavili smo i 400 sjedalica. Uz razne aktivnosti kluba, “Plavu noć”, reklame na stadionu te pomoć naših navijača i Općine Orašje i Posavske županije, krenuli smo u sanaciju nogometnog terena – travnjaka na našem stadionu, što iziskuje značajna novčana sredstva, a cilj nam je sve radove završiti do početka proljetnog dijela prvenstva. Sveukupna ulaganja tijekom 2017./2018. u infrastrukturu se kreću po našoj procjeni od oko 85.000 KM do 90.000 KM, objašnjava nam predsjednik Željko Džoić - Davor.

70 plavih proljeća

- U klubu vlada sjajan entuzijazam koji nam daje za pravo da ćemo uraditi sve što je planirano. Stav rukovodstva kluba je da se ovo mora uraditi za generacije koje dolaze i koje će u budućnosti braniti boje našeg Dinama. U sportskom dijelu očekujemo da će Dinamo sačuvati status drugoligaša u FBiH. Proljeće je uvijek bilo ono koje plavima donosi bolje rezultate, zaključuje Željko Džoić – Davor.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić