Nada Koturić
Typography

Kajak kanu klub „Sidro“ Orašje organizirao je spust riječnom ljepoticom, Savom od Orašja pa uzvodno oko 20-tak km i natrag sa 60-tak kajakaš, kanuista, daskaša i zaljubljenika riječne flore i faune nedirnute prirode uz rijeku koji su se ukrcali na nekoliko brodica.

Izabrala sam ipak sigurnu vožnju kapetana Zlatka na brodici Sofia. Nekoliko sati nezaboravne vožnje uz prizore koji oduzimaju dah, cvrkut rijetko viđenih ptica, konji u kasu, životinje raznih vrsta … sve u suživotu sa prirodom koju civilizacija i njeni moderni tokovi još nisu poremetili u skladu. Tako smo se i mi kretali kako bi upili što više nadnaravne ljepote. Mnogi u spustu birali su upravo termine odmora za spust rijekom i došli iz okolnih zemalja gdje rade kako bi bili dijelom riječne avanture u koju su se upustili sa članovima kluba i zaljubljenicima rijeke

- Ovo je sportska, turistička, rekreativna i ekološka akcija .Na današnjem spustu na rijeci Savi pod motom“ Na Savu 2021.“ i ove smo godine uz sve ciljeve koje smo imali u klubu posebno željeli ljude izvući iz njihove skakodnevice u prirodu, da upoznaju rijeku Savu i njene čarobne ljepote, one izvorne. Željeli smo, i u tome ponovo uspjeli jer vidjeli su kako izgleda prekrasna rijeka kada se gleda obala ploveći njenim ritmom, a ne obrnuto, gledajući je sa obale. Puno smo vidjeli detalja prekrasnog posavskog krajolika uz rijeku. Ipak najljepše je od svega prekrasno druženj,e a svima zajednička ljubav prema prirodi i rijeci. Upravo zbog takve regate, i samo zbog nje, stigli su osim iz BiH, iz susjedne Hrvatske ali i iz Austrije, Njemačke, Švicarske i Srbije, kazao nam je predsjednik kajakaške Udruge „Sidro“ Orašje Matijan Dominković, alfa i omega cijelog projekta promocije rijeke Save.

Iako su spasilački timovi Crvenog križa nadzirali sigurnost plovidbe, nije bilo problema niti pretjerivanja u vožnji. Prevrtanje čamaca uz idelanu temperaturu vode na plus 38 stupnjeva činilo se kao igra. U laganoj vožnji i veslanju, te povremenom kupanju u zelenoj rijeci zaustavljali smo se na prekrasnim plažama kojima treba tek malo ulaganja da bi postale i dostupne za djecu,  no to je već ispričana priča koja očito ni ove godine nije imala puno odjeka, osim u Orašju. Velika karavana rijekom praćena prekrasnim vremenom i laganim ritmom krotke u ljetnim mjesecima rijeke Save, stigla je u višesatnom spustu na odredište, i pristala uz obalu nadomak gradskog središta gdje je nastavljeno višesatno druženje uz pripremljeni zasluženi obrok i obećanje,vidimo se na spustu Savom 2022. godine.