04
Tue, Aug
1 New Articles

Nada Koturić
Typography

naslovnicaGAREVAC-Projekt prekogranične suradnje potpore malom i srednjem gospodarstvu za pokretanje razvoja poljoprivrede vrijedan preko milijun maraka povezat će BiH i RH kroz projekt pod imenom „Zelena oaza (Green Oasis).

Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“ Sarajevo i Zaklada Otvorena kuća – Centar za mir i kulturu dijaloga sa bh strane i Srednja škola Matija Antun Reljković Slavonski Brod sa strane RH partneri su toga dvogodišnjeg projekta koji je predstavljen u Garevcu. Projekt će se provoditi sredstvima Europske unije IPA programa. -Projekt potiče nadu da bi „Zelena oaza“ mogla biti model oživljavanja devastirane Posavine, rečeno je tijekom prezentacije projekta u Garevcu koja se odvijala u dvorani Otvorene kuće u Garevcu.

Veliki interes za projekt


Odaziv na prezentaciju je nadmašio sva očekivanja što je potvrdilo zainteresiranost poljoprivrednika, gospodarstvenika, povratnika ali i nezaposlenih koji u edukaciji vide usmjerenje prema oblasti kojom bi se eventualno mogli baviti. Među brojnim gostima bili su i predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Tošić, zastupnik u saboru RH Ivo Jelušić, dopredsjednik Odbora za Hrvate izvan RH, pratili su prezentaciju, Zdravko Beljo, predstavnik federalnog ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe. Projekt Green Oasis (Zelena oaza) – povećanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva u poljoprivrednoj proizvodnji u pograničnom području Posavine, financirat će se s 85% sredstava Europske unije u okviru programa IPA prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovima. Projekt je otvoren svim zainteresiranim postojećim i potencijalnim poljoprivrednim proizvođačima, obiteljskim gospodarstvima, zadrugama, učenicima i studentima, ženama, nezaposlenima, stručnjacima i volonterima, pojašnjavaju u projektnih timovima projekta.

  Projekt 7.000 sadnica
Slavica Mijić-Lukač ispred projektnog tima. Napredak ističe kako je Zaklada Napretka Otvorena kuća u Garevcu je najprije krenula sam projektom od 7.000 sadnica na tri lokacije pokaznih voćnjaka. –Okosnica projekta je na edukaciji a nositelji tog dijela bit će Srednja škola u Slavonskom Brodu. Suradnja će biti uspostavljena sa fakultetima u Osijeku ( poljoprivredni, agronomski iz ZG , prehrambeno-tehnološki). Edukacija je namijenjena za poljoprivrednike, za nezaposlene, mlade, volontere.. Akcenat je na proizvodnji zdrave hrane, razvoju poduzetništva u poljoprivredi, malim i srednjim obiteljskim gospodarstvima, njima je pomoć najpotrebnija, smatra Slavica.

 
Iskoristili 5 milijuna eura

Srednja škola „Matija Antun Reljković „Slavonski  Brod u Hrvatskoj je među vodećim u Hrvatskoj po korištenju EU fondova.–Želimo zajedničkim nastojanjem i konkretnim projektima doprinijeti društveno – gospodarskom razvoju prekograničnog područja, posebno područja Bosanske Posavine. Bili smo siromašna škola bez opreme, tehnologije. Pokušali smo riješiti to unutar RH i nismo uspjeli pa smo posegnuli za fondovima EU i do sada smo iskoristili gotovo pet milijuna eura kroz europske fondove, tvrdi ravnatelj Vlado Prskalo. Ovaj uspješni model obrazovanja u dosluhu sa potrebama tržišta mogao bi biti putokaz  za Posavinu i za čitavu Bosnu i Hercegovinu, a najbolji pokazatelj će biti uspješnost ove „Zelena oaze“ u educiranju i razvoju poljoprivrede. –Ovaj projekt je i simbolički u funkciji povratka i pokazivanje da je Posavina i Hrvatska jer mi se ne odričemo niti jednog kraja, niti jednog dijela u BiH a jasno da i svi ostali imaju takva prava. Iza nas je rat i teški događaji sa puno loših posljedica. Ovo je projekt u funkciji suživota jer su uključena sva tri naroda a upravo je to značajno za ovu zemlju, zaključuje prof. dr. Franjo Topić.

Ovo je projekt povezivanja sa BH jer želimo uključiti sve one ljude koji se žele tim baviti. Mi nudimo onaj dio puta koji smo mi već prošli. Stavljamo na raspolaganje naša iskustva, našu pomoć i da se taj rezultat prenese i preko rijeke Save. Suština projekta je uvođenje novih tehnologija u poljoprivrednu proizvodnju, kako proizvesti proizvod koji netko hoće kupiti, živjeti od poljoprivrede na jedan poljoprivredni način a ne da svaki dan imate seljake na ulicama koji ne znaju što sa svojom proizvodnjom. Zašto bi škole bile nesposobne neproduktivne. Stvaramo školu po uzoru na europske razvijene škole, tvrdi ravnatelj Vlado Prskalo.

Pogledajte ostale fotografije klikom ovdje

Za Posavinu.org piše Nada Koturić

Foto Nada Koturić