Nada Koturić
Typography

 Blaženi Alojzije Stepinac prvi je patron koji se slavi u crkvenoj godini u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, a župa u Orašju jedina je u nadbiskupiji koja slavi tog blaženika kao svoga zaštitnika. I u vremenu pandemije posavska župa proslavila je petnaestu godinu za redom svoga patrona dostojanstveno, kako je to činila kroz godine kada su župu vodili najprije fra Marko Oršolić, potom fra Jozo Puškarić, fra Anto Pušeljić, dekan Šamačkog dekanata i sadašnji fra Bono Kovačević.

Središte proslave bilo je misno slavlje kako bi u zajedništvu pred Bogom izrekli svoje molitve, zahvale i donijeti svoje zavjete bl. Alojziju Stepincu koji, kada je izabran za biskupa odabrao sebi za biskupsko geslo „ U tebe se Gospodine pouzdam“. Te su riječi uklesane u kamenu oltar župne crkve Orašju, a na umjetnički način prikazane i na oltarskoj slici. Tom je geslu ostao je vjeran do kraja života i svoje pastirske zadaće. Crkva ga je ubrojala u red blaženika a šest desetljeća od smrti blaženog kardinala, dočekat će se u iščekivanju dovršetka procesa njegove kanonizacije.

Nadahnuta propovijed

Kroz duhovnu pripravu za veliku svetkovinu, župljani su se pripremali ustrajnim molitvama na misama trodnevnicama koje su predvodili fra Ivan Mijatović, fra Stjepan Antolović i fra Stjepan Lukašević.

zupa orasje901

Svečano euharistijsko slavlje na spomendan Alojzija Stepinca, predvodio je fra Pavo Filipović, župni vikar u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi uz koncelebriranje dvadesetak posavskih svećenika među kojima su bili dekan šamački fra Anto Pušeljić, gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić i gvardijan samostana na Plehanu fra Anto Tomas. Radost velikog misnog slavlja sa župljanima su podijelili i brojni vjernici iz okolnih posavskih mjesta. U nadahnutoj propovijedi fra Pavo je izrekao puno snažnih i poticajnih misli blaženog Alojzija Stepinca. Govorio je o zlouporabama i zaboravima koja se vezuju uz nejga te naglasio -Stepinac nije bio čovjek politike nego čovjek vjere. Stalna hiperpolitizacija Stepinčeve osobe dovodi do zaborava duhovne oporuke njegova života. Zaboravlja se njegov izniman duhovni profil kojeg su krasile osobine velikog pouzdanje u Boga, ljubav prema crkvi, ufanje, karakternost, istančani osjećaj za pravednost zbog čega su mnogi apelirali da se proglasi pravednikom među narodima i nazivali ga mučenikom za temeljna ljudska prava, kazao je fra Pavo Filipović. Svečanosti misnog slavlja doprinio je i Zbor „Adoro“.

zupa orasje900

26 novih klupa

–Dan ranije po završetku mise trodnevnice, po zagovoru bl. Alojzija Stepinca obavili smo blagoslov djece koja su bila na misnom slavlju i svi su dobili simboličan dar, Bibliju za djecu uz godinu Božje riječi na području BK BiH povodom 1500 obljetnice smrti svetog Jeronima, crkvenog naučitelja. Osim Biblije djeca su dobila i Tau znak svetog Franje, izrađen od Abonos drveta hrasta koje je nekoliko tisuća godina sazrijevalo u mulju rijeke Save, naglasio je župnik fra Bono Kovačević. U predvečerje proslave patrona župe u crkvi u Orašju završen je projekt postavljanja novih 26 klupa. Plod je to pothvata kojeg su vjernici župe u Orašju započeli sredinom kolovoza prošle godine kako bi zamijenili dotadašnje polukružne klupe različitih dimenzija postavljene prije dvadesetak godina, koje su bile dar crkve iz Njemačke, navodi župnik fra Bono Kovačević i dodaje kako su stare klupe darovane za potrebe filijalnih crkava u Osječku i Lipnici u župama Gornja Dubica kod Odžaka i Šikare kod Tuzle, kao i za potrebe kapele u Franjevačkom samostanu Plehan. Osim župljana župe Orašje i vjernika iz susjednih župa koji su svojim darovima pomogli nabavku klupa, značajnu potporu u namicanju potrebnih sredstava pružili su i Županija Posavska i Općina Orašje.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić