Nada Koturić
Typography

Blagdan Blaženog Alojzija Stepinca prvi je patron koji se slavi u crkvenoj godini u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, a Župa Blaženog Alojzija Stepinca Orašje duhovnim je sadržajima proslavila svog zaštitnika. U svoj biskupski grb, kao vodilju svoga biskupovanja bl. Alojzije Stepinac stavio je riječi psalmista:” In te, Domine speravi!

– U te se, Gospodine uzdam!” U novosagrađeni oltar u župnoj crkvi u Orašju uklesane su te riječi, a na umjetnički način prikazane i na oltarskoj slici.Svojem je geslu ostao vjeran do kraja života i svoje pastirske zadaće.

stepincevo zupa orasje

Župa Orašje

Župa je službeno osnovana 2006.godine i jedina je u nadbiskupiji koja slavi ovog blaženika kao svog nebeskog zaštitnika. U vremenu pandemije posavska je župa proslavila svoga patrona dostojanstveno, kako je to činila kroz godine kada su župu vodili najprije fra Marko Oršolić , potom fra Jozo Puškarić, fra Anto Pušeljić, dekan Šamačkog dekanata i sadašnji fra Bono Kovačević. Kroz duhovnu pripravu za veliku svetkovinu, vjernici su se pripremali ustrajnim molitvama i ispovijedima pod svetim misama devetnicama i misama trodnevnicama. Uoči Stepinčeva u oraškoj crkvi služene su mise trodnevnice, koje je predvodio fra Zvonko Miličić, prof. u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji Visoko.

stepincevo1

Vjera u Boga

Na patron župe i središnjoj svečanoj misi župnik fra Bono Kovačević pozdravio je tridesetak svećenika koji su sudjelovali u misnom slavlju ( uz ostale dekan šamačkog dekanata fra Anto Pušeljić i gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić). Na poseban način pozdravio je svoje župljane te im čestitao blagdan.- Blaženi Alojzije Stepinac svojemu narodu pruža svojevrsni kompas da bi se znao orijentirati a to je vjera u Boga, poštovanje čovjeka, ljubav prema svima sve do praštanja, jedinstvo s crkvom. Dobro je znao da se ne treba popuštati kada je u pitanju istina te mu je bilo draže prihvatiti patnju negoli iznevjeriti obećanje dano Kristu i Crkvi i izdati svoju savjest, kazao je župnik fra Bono.

stepincevo

Nadahnuta propovijed

Euharistijsko je slavlje predvodio fra Bruno Ćubel profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. U nadahnutoj i poticajnoj propovijedi osvrnuo se uz ostalo na aktualno pandemijsko vrijeme, nezacijeljene ratne rane, te prirodne katastrofe koje su dodatno otopile snove i potaknule novi val iseljavanja.-Kušnje današnjeg vremena nisu puno različite od svega što se kroz povijest čovječanstva događalo kazao je fra Bruno, te je posebno naglasio kako se trebamo ugledati na vrijednosti koje je za života pokazao bl. Alojzije Stepinac, veliki čovjek, biskup, svećenik i humanista. -Potaknuti njegovim primjerom svakodnevno svjedočimo svoju vjeru. Tako živeći sigurno ostajemo na pravom putu da ostvarimo pravi smisao svojeg života, poručio je fra Bruno Ćubel. Svečanosti misnog slavlja doprinio je i Zbor „Adoro“ uz ravnanje prof. Marije Nedić.

Za Posavinu.org piše:Nada Koturić