Nada Koturić
Typography

Koliko će godina trebati svemirskoj letjelici lansiranoj sa Zemlje da dođe na planetu Pluton, kada je rođen William Shakespeare… i brojna druga pitanja vrzmaju se po glavama mladih ljudi oraškog sela Matići dok kreću u lokalni kafič „Jastreb“. Nije im zanimljivo vrijeme provoditi samo uz „cugu“, mobitele i neobavezne razgovore, već se okupljaju kako bi provjerili svoje znanje i ponešto novo naučili, kaže nam glavni „krivac“ takvog okupljanja Zvonimir Pejić.

Tonac i radijski voditelj Radio Orašja po zanimanju pokrenuo je pub kviz u svojem mjestu, ujedno i kvizašku scenu Posavine. Na svoje iznenađenje, već sa prvim pub kvizom javile su se brojne ekipe, a zainteresiranosti i nakon dvije godine ne manjka. Kvizaška scena na području tog mjesta postala je toliko ozbiljan događaj da je Zvonimir formirao i Udrugu kvizaša „Enigma“ Orašje.

kviz 901

Posavski Dejan Kotiga

-Želio sam obogatiti društveni i zabavni život svojeg malog mjesta oraške općine jer mislim globalno a djelujem lokalno. Dobio sam potporu od svojih prijatelja, mještana, sudionika pub kviza, pa je cijela priča o kvizu postala svojevrsni brend Matića kojim promoviram svoje mjesto. Volio bih da je ovo poticaj drugima, kaže nam Zvonimir. Kroz razgovor doznajemo da je želja za novim znanjima prisutna kod mladih iz Posavine, samo treba pronaći oblik koji je njima primjeren, i gdje će to pokazati.-I sam bih volio sudjelovati u tv kviz natjecanjima, primjerice u Potjeri, ali propozicije emisije još ne dozvoljavaju. No, dobro je i ovako, imamo i mi svoju posavsku Potjeru, kaže nam Zvonimir, kojeg često zovu i posavski Dejan Kotiga jer mu je on i kvizaški uzor.

Kvizaška scena u Matićima

Da bi sve bilo kao u pravom kvizu za pripreme za formu kviza i pitanja Zvonimir utroši i desetak sati, ali to mu ne pada teško , kaže, kada se radi ono što voli. Natjecatelja i inspiracije ne nedostaje pa vjeruje , pub kviz u Matićima postat će tradicija. -Za dolazak i sudjelovanje na kvizu nema dobne granice. Okupljamo mlade od 16 pa preko 60 godina. Ekipa je uvijek dosta a provjera znanja iz raznih oblasti. Ipak, kaže Zvonimir, u Posavini najviše vole kada sastavljam pitanja iz oblasti sporta, zemljopisa i filmska pitanja. kviz 900

Zavidno je znanje, kaže, i iz drugih oblasti osobito znanstvene.-Tijekom večeri atmosfera je fenomenalna , zabavna, edukativna ujedno. Disciplinirani smo, nema korištenja mobilnih, no iako se i to zna dogoditi, priznaje, ali rijetko, no odmah se smanjuju bodovi. -Zrak je umjesto dima pun pozitivne energije jer smo svi fokusirani na pitanja, opisuje Pejić. Postoje i novčane nagrade, ali one su, dodaje, toliko simbolične tako da nisu razlog dolaska već, zaključuje Zvonimir, isključivo ljubav prema kvizu.

Pomoć u opremi

Valja istaknuti i ekipe koje su uglavnom u vrhu dosadašnjih kviz natjecanja u Matićima:
Frizerski salon "Taribo West", Mal Akita, Jastrebovi i Bazik City. Članovi tih ekipa su već iskusni kvizaši iz BiH, te susjedne RH koji se natječu po mnogobrojnim kvizovima u BiH i Hrvatskoj, a sudjelovali su i na televizijskim kvizovima poput Potjere. -S obzirom da ova aktivnost iz dana u dan raste, pojavljuju se i nove jake ekipe koje će definitivno konkurirati u narednim sezonama za prvo mjesto, zaključuje Zvonimir koji je inače proglašen i osobom godine u 2021.g. u Selu Matići.

kviz 902

Očekivanja su matićkog kvizaša da će takvu angažiranost prepoznati zajednica, te mu pripomoći u nabavci tehničke opreme za lakšu realizaciju pub događaja.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić