Nikola Šimić "Tonin"
Typography

jablani se povijajuU, za ovo doba godine, neizmjerno toplo jutro, Zadar izlijepljen plakatima Željka Samarđića. Koncert pod Pekom, sportska dvorana Krešimir Ćosić na Višnjiku. Sijedi gospodin širokog osmijeha smiješi nam se s plakata. Popis eminentnih hrvatskih estradnjaka na plakatu pod stavkom: Gosti večeri.

Duet Željka Samarđića s Jelenom Rozgom, pri samom vrhu svih top-lista u regiji i šire. Na hrvatskim top-listama ne silazi s vrha već nekoliko tjedana. U novinama na naslovnicama najava gostovanja: Regionalna estradna zvijezda, Mostarac Željko Samarđić gostuje na Višnjiku u Zadru. Željko pod Pekom! Vokalni solist osebujnoga glasa u Zadru. Na mega turneji regijom, vodeća zvijezda lakih nota, Željko Samarđić odabrao Zadar za krunu svoje turneje...

Nije uobičajeno doći u neki grad toliko dana prije samoga nastupa. Odrediti ga za mini godišnji odmor, doći s obitelji. Upravo to napravi Željko.

Malo je znano: Željko Samarđić, niže razrede osnovne škole završi u Zadru. Zbog nekih događanja (mladost-ludost), kojima je sklona sve i jedna generacija, a Željko i u njima zauze vodeću ulogu - osmi razred osnovne škole završi u Arbanasima. Četvrti, peti, šesti, sedmi razred u O Š Velimir Škorpnik.

E u tim nižim razredima osnovne škole isticao se Željko svojom glazbenom nadarenošću. Kako je u tim godinama svirao harmoniku. Nije se mogla zamisliti niti jedna školska priredba bez Željka. A tek kad bi zapjevao sevdalinku koju Rade Jovanović napisa za Safeta Isovića: Jablani se povijaju.

Kasnije, kasnije godine donesoše druge instrumente, drugu glazbu. Željkovom ocu životni poziv drugi grad...
Tu večer, na partiju za svoju zadarsku školsku ekipu, raju, koja mu donese neizostavnu harmoniku, u konobi na Poluotoku, uz: Kalelargu, Dalmatinac sam, neizostavnoga Ivčića (Fešta, Roko, Šjor Bepo...), do ranih jutarnjih sati Jablani se povijaju.

Za Posavinu.org piše Nikola Šimić Tonin