Novo Selo
Typography

novo seloNOVO SELO-Župa Presveta Srca Isusova u Novom Selu kod Bosanskog Broda danas je obilježila svoj patron. U nazočnosti velikog broja vjernika, svetu misu je predvodio generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Luka Tunjić, uz koncelebraciju župnika Derventskog dekanata.

Župa Novo Selo osnovana je odredbom nadbiskupa dr. Josipa Stadlera 1911. godine. U listopadu 1912. godine. Nadbiskupski ordinarijat donio je odluku da novoosnovana župa ostane u granicama Novog Sela (s Luščanima i Zborištem). Za patrona su izabrali Srce Isusovo što je Ordinarijat potvrdio 1. travnja 1913. godine.
Nakon posljednjih ratnih razaranja svećenici su ipak ostali vjerni svome poslanju, pa tako i župnik Mato Janjić,  koji se vraća s malim grupama uglavnom starijih župljana u svoju župu Gornja Močila – Sijekovac i odatle upravlja i župom Novo Selo sve do 2000. godine. Okupljao je župljane Novog Sela u jedinoj zgradi, koja nije bila posve porušena, vjeronaučnoj dvorani, koja će služiti kao kapelica do gradnje nove župne crkve.

Za novog župnika 31. srpnja 2000.godine imenovan je bivši vikar vlč. Anto Stjepić koji preuzima župu već početkom kolovoza. Najveći uspjeh vlč. Ante Stjepića je izgradnja nove župne crkve na temeljima stare Vancašove u ratu porušene crkve.Temelji nove crkve izliveni su 2004. godine darom mještanina svećenika vlč. Joze Čabraje. U gradnju se se uključili svi mještani svojim darovima, a i drugi svećenici rodom iz Novoga Sela.


Novčana sredstva za pomoć u obnovi župnom uredu u Novom Selu i završetak radova na novoj župnoj crkvi Presvetog srca Isusovog u zadnje dvije godine doniralo je ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS-a.

PRESS Posavina.org