Odžak
Typography

Ovogodišnja proslava Dana općine Odžak započela je u petak, 5. 2., otvaranjem Centra civilne zaštite u Donjem Svilaju. Isti dan je, u 17 sati, u Maloj vijećnici – Belediji otvorena izložba fotografija „Povratak u Odžak 2006.“. koja ostaje otvorena do 12. 2., i može se razgledati u periodu od 9 do 14 sati. Navečer je puštena u rad ulična rasvjeta u dijelu Titove ulice od trgovinskog centra Yimor do AS Senković.

Na sam Dan općine, 8. 2., proslava je započela tradicionalnom karnevalskom povorkom najmlađih stanovnika naše općine, koji su ovaj dan obilježili na veseli način, maskirani u nebične likove.

Prije svečane sjednice Općinskog vijeća Udruge branitelja, Općinski načelnik sa suradnicima, Predsjedatelj Općinskog vijeća s vijećnicima, predstavnici skupštine Županije Posavske, predstavnici Vlade Županije Posavske, dopredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković, Veleposlanstvo RH, te predstavnici političkih stranaka, položili su vijence ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima 102. odžacke brigade HVO. Tim činom odana je posebna počast našim poginulim braniteljima.

Prije početka svečane sjednice Općinskog vijeća Odžak koja je održana u hotelu Euro, a povodom dvadesetogodišnjice Dana općine Odžak, minutom šutnje odana je počast poginulima, nestalim i umrlim braniteljima općine Odžak.

Svečanu sjednicu svoji dolaskom uveličali su i uvaženi gosti: veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio s pratnjom, ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay s pratnjom, generalni konzul Republike Hrvatske u BiH Ivan Bandić, generalni konzul BiH u Frankfurtu Dževad Šaldić, član Parlamenta Republike Italije Roberto Pella, načelnik Commune di Roasio (Italija) Ubaldo Gianotti, zastupnik u Saboru Republike Hrvatske Ivo Jelušić, predsjednik UBH „Prsten“ Mijo Marić, predsjednik Kluba znanstvenika UBH „Prsten“ Ivo Grgić, načelnik općine Rugvica (RH) Mato Čičak, dopredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković, predstavnici vlade F BiH, vlade Županije Posavske, Skupštine Županije Posavske, načelnici susjednih općina, predstavnici vjerskih institucija, predstavnici javnih poduzeća, institucija, političkih stranaka, udruga i prijatelji.

Predsjedatelj Općinskog vijeća Jakov Ivanković pozdravio je sve prisutne goste i osvrnuo se na rad Vijeća u proteklom razdoblju. Naglasio je da je najvažniji razlog zbog kojeg smo ovdje okupili Dan općine Odžak, i to ne bilo koji Dan općine, nego 20. Dan općine nakon završetka rata i našeg povratka ovdje. Na kraju svog govora istakao je da bez obzira na sve poteškoće i prepreke koje smo imali, na one koje i sada imamo, i na one koje ćemo sigurno imati i u budućnosti, vjeruje u dobru i pozitivnu budućnost općine Odžak.

Nakon Predsjedatelja općinskog vijeća gostima se obratio Općinski načelnik dr.sc.Hajrudin Hadžidedić koji je u svom govoru istaknuo veliki značaj naših branitelja koji su najzaslužniji za ovo što smo mi danas slavimo i da nikad ne smijemo to zaboraviti.

Ukazao je na važnost i značaj mega-projekata čija je realizacija u toku: autoput na trasi koridora 5C, izgradnja mosta na rijeci Savi, izgradnja obilaznice oko Odžaka, izgradnja i rekonstrukcija nasipa na rijeci Savi i nasipa na rijeci Bosni. Potom je nabrojao realizirane projekte kao i one čija je realizacija u toku: Centar Civilne zaštite, rekonstrukcija sistema oborinskih voda u Odžaku, vodovod Potočani – Vrbovac, rekonstrukcija cestovne infrastrukture (Novi Grad, Bukovica, Osječak i Zorice), izgradnja Centra za proizvodnju, skladištenje i pružanje usluga u oblasti tipičnih proizvoda Posavine (Poslovna zona Sjever), izrada Prostornog plana općine Odžak za razdoblje od 2016. Do 2036. godine.

Posebno je istaknuo multietničnost općine i ponos na rijetko viđeno jedinstvo različitosti. Na kraju svog izlaganja svima je zahvalio na podršci te čestitao Dan općine.

Skupu su se prigodnim riječima obratili i ratni zapovjednik 102. odžačke brigade HVO Tomislav Božić i Milan Kovač, izaslanik predsjednika HDZ RH Tomislava Karamarka.

Na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća dodijeljena su sljedeća priznanja:
Općinsko priznanje "POČASNI GRAĐANIN:
1. Roberto Pella, načelnik bratimljene općine Valdengo – Italija, za svestran, dugogodišnji doprinos općine Valdengo razvoju općine Odžak, posebice u realizaciji obnove i opremanja Dječjeg vrtića "Paola Cerueto" Javna ustanova Odžak.
Općinsko priznanje "POVELJA":
1. Dan Ole Einersson, ravnatelj osnovne škole grada Varnama – Švedska, za svestranu pomoć u opremanju i obnovi Osnovne škole Vladimira Nazora – Odžak, kao i međusobnu razmjenu i razvoj kulturne suradnje na zajedničkoj realizaciji projekata Europske unije.
2. Nezavisni biro za razvoj (NBR) – Gradačac, za doprinos razvoju povoljnijeg poslovnog ambijenta i realizaciju brojnih projekta sukladno standardima Europske unije na prostoru općine Odžak.
3. Cihad Erginay, Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, za istaknut doprinos u razvoju kulturne suradnje, obnovi i izgradnji općine Odžak.
4. Ubaldo Gianotti, Načelniku Commune di Roasio u prethodnom mandatu, za istaknut doprinos u razvoju privredne suradnje, vjerske i nacionalne tolerancije između Commune di Roasio i općine Odžak.
5. Mr. sc. Ivan Del Vechio, Veleposlaniku Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, za svestran doprinos razvoju općine Odžak i pomoć u sanaciji šteta od poplava nastalih 2014. godine na području općine Odžak
Općinska priznanja “SPOMEN ZAHVALNICA” dodijeljena posthumno prošle godine preminulim pripadnicima 102. brigade HVO:
1. pok. Ivo Čukić
2. pok. Ivo Martinović
3. pok. Marko Pejčić
4. rahm. Ago Mehić
5. rahm. Asif Mujkanović
6. rahm. Redžo Šapčanin
Općinsko priznanje “ZAHVALNICA”:
1. Namik Muhić, nastavniku osnovne škole grada Varnama – Švedska, za svestran doprinos u poslijeratnom opremanju nastavnim sredstvima i pomagalima Osnovne škole Vladimira Nazora Odžak,te zajedničko kandidiranje i realizaciju projekata Europske unije.
2. sestra Agnieszka Cwalinska, Franjevka Marijina Misionarka, za svestran doprinos, uložen rad i zalaganje u različitim udruženjima na području općine Odžak, posebice u radu s djecom s posebnim potrebama.
3. Mirza Muminović, za istaknut doprinos, uložena sredstva i rad u komunalnoj sferi na području općine Odžak.
4. Amina Šapčanin, za uložen trud i postignute rezultate u oblasti ženskog nogometnog športa na području općine Odžak.
5. Mato Stanić, za uložen trud i postignute vrhunske rezultate u oblasti nogometnog športa na području općine Odžak.
6. vlč. Filip Brajinović, za dugogodišnju predanost, svestrano zalaganje i uložen trud na promicanju moralnih vrijednosti, nacionalne tolerancije i suživota na prostoru općine Odžak.
7. Muhameu Puzić, za svestrano zalaganje u različitim oblastima života i rada, i jačanje nacionalne tolerancije i demokracije na prostoru općine Odžak.
8. NK „ Dragovoljac“ Novo Selo, za postignute vrhunske rezultate u oblasti nogometnog športa na području općine Odžak
9. Matija Marinović, trener NK „Dragovoljac“ Novo Selo, za dugogodišnju predanost, svestrano zalaganje i uložen trud u ostvarivanju športskih rezultata NK „Dragovoljac“ Novo Selo.

U ime nagrađenih prisutnima se se obratili i zahvalili na priznanjima načelnik općine Valdengo (Italija) Robert Pella i veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio.

Time je i završena Svečana sjednica Općinska vijeća.

Po završetku sjednice Ambasador Republike Turske Cihad Erginay s pratnjom, kao i gosti iz Italije posjetili su izložbu fotografija u Maloj vijećnici - Belediji.

( Službene stranice Općine Odžak ) 09. 02. 2016. god.