Odžak
Typography

U organizaciji Udruge mladih „Cvijet milosti“ te podršku lokalnog poduzeća Strolit d.o.o iz Odžaka, i ministarstva prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Vlade Županije Posavske u četvrtak 14. studenog. 2019. godine u Odžaku na kružnom toku koji se nalazi na sjevernom ulazu iz pravca Modriče, kod zaobilazne ceste koja će se spojiti na autocestu cV podignut je vodotoranj simbol grada heroja Vukovara.

S ovim projektom mještani Odžaka žele pokazati da su uz građane Vukovara, njegovu muku, stradanje i herojstvo koje se nikada neće i ne smije zaboraviti.

odzak vukovar 1024

Isto tako su u srpnju ove 2019. godine na sličan način obilježili i godišnjicu genocida u Srebrenici kao počast žrtvama i opomenu da se Vukovar i Srebrenica više nikada, nikome i nigdje ne ponove, za naš portal kazao je ministar Anes Osmanović.

odzak cvijet milosti

Također je važno napomenuti kako je Udruga Koraci mira iz Odžaka u prošloj godini organizirala pješačenje od Zagreba preko Vukovara do Srebrenice, a u ovoj godini Marš mira Dubrovnik-Sarajevo-Tuzla-Srebrenica, te danas 15. studenog 2019. godine u 10 sati s ovog kružnog toka krenulo je tridesetak sudionika na Marš Mira Odžak - Vukovar 2019.

odzak kolona

Srce krvari i bolno je kada se spomenu stratišta nedužnih ljudi, stoga to NE ZABORAVIMO A BUDUĆNOST GRADIMO, poruka je ministarstva prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Vlade Županije Posavske, Udruge mladih „Cvijet milosti“ i lokalnog poduzeća Strolit d.o.o iz Odžaka koji žele vratiti pozitivno ozračje u svoj grad.

Dakle simboli Cvijeta i Vukovarski toranj bit će svake godine postavljeni na ovaj kružni tok u srpnju i studenom a u ostalim vremenskim razdobljima na kružnom toku bit će postavljeno veliko srce koje simbolizira zajedniču ljubav, suživot i toleranciju u kojem će se ispisivati čestitke za državne i vjerske blagdane.

odzak srce

Ukratko ćemo napomenuti kako je gore navedeno ministarstvo zajedno s općinom Odžak te Udrugom ljubitelja prirode "Lipa", Cvijet milosti kao i vjerskih zajednica iz Odžaka u subotu 13.7 2019. godine organiziralo „Biciklijadu sjećanja“, zapravo bilo je to sjećanje na dan kada je protjerano stanovništvo Odžaka 1992. godine, dan koji je mještanima Odžaka kao i okolnih mjesta promijenio život. Na taj dan su ostali bez igdje i čega, postali su izbjeglice i rasuli se diljem kugle zemaljske. Te godine je u općini Odžak ubijeno 97 civila koji su ostali na svom pragu, računajući da će preživjeti jer nikome nisu bili dužni a ni krivi. Ubili su sve što se tih dana kretalo po Odžaku. Na svu sreću nije ih ostalo više jer da jest, sigurno bi imali prvi genocid, a kosti mještana bi i danas tražili po masovnim grobnicama.

odzak biciklijada 1

Također je vrijedno spomena da su ove godine Udruga ljubitelja prirode „Lipa Odžak“ i ministarstvo prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Vlade ŽP zatvorile stare oronule zgrade u centru grada panoima na kojima su djeca iz osnovnih škola prezentirala svoje likovne radove na temu zaštite okoline povodom Dana planete zemlje.

odzak biciklijada 1

Dakle hvale vrijedano je ministarstvo prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Vlade ŽP na čelu s ministrom Anesom Osmanović jer se posljednjih godina pokazalo kao organizator brojnih aktivnosti koje su pozitivno sprovedene u Odžaku.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak