15
Tue, Oct
21 New Articles

Odžak
Typography

Kada kažemo Posavina, prva je asocijacija ravnica. Nespojivo s njom, ali samo na prvi pogled, je planinarenje. Planinarsko društvo u Odžaku “Lipa” dokazuje kako i Posavina može biti uz rame onima čije je sjedište tamo gdje su visoki planinski masivi. Predsjednik odžačkog Društva prijatelja prirode “Lipa” Ivo Lubina vratio se nedavno s osvajanja Himalaje i postao prvi čovjek iz Posavine koji je osvojio jedan od vrhova najvećih planina na svijetu.

Ivo je osvajao mnoge vrhove, među kojima je i Mont Blanc, ali kaže, Himalaja je posebna. Po dolasku Ivo je s nama podijelio dojmove o tome kako je biti na “krovu svijeta”.

ivo lubina zastava

Život nepalskog naroda Šerpe

- Tijekom boravka u “Dolini dobrog čovjeka”, kako Nepalci zovu svoju zemlju, imao sam priliku osjetiti život nepalskog naroda Šerpe, upoznati znamenitosti glavnog grada Katmandu, sletjeti u jednu od najopasnijih zračnih luka na svijetu u mjestu Lukla, podnožje “Domovine snijega”, Himalaje, prošetati se dolinom “Mliječne rijeke” (Dudh Kosi), spavati u lodgevima u desetak himalajskih sela, propješačiti oko 150 km stazama koje povezuju himalajska sela, koje se dižu preko grebena i spuštaju do rijeke (s dosta visećih mostova), popeti se na dva himalajska vrha (Nangar Cang - 5100 m i Lobuche Est 6119 m), uživati u prirodnom ambijentu najviših visova svijeta i posebno baciti pogled na najvišu točku Chomolungma, kako je zovu na Tibetu ili Nepalci Sagarmatha, a nama je poznata kao Everest, otkriva nam ljepote svojeg putovanja Lubina.

ivo lubina spavanje

Dugo je Ivo Lubina iz Vrbovca kod Odžaka nastojao doći do Himalaje.- Himalaja je cilj svakog planinara i želja da se vide vrhovi Everesta te zahvaljujem planinarskom Društvu prijatelja prirode “Lipa” i Posavskoj županiji što su mi financijski pomogli organizirati tu ekspediciju. Zahvaljujući najviše beogradskoj agenciji Extreme Summit Team, uspio sam u toj nakani. Dojmovi su prekrasni i teško ih je pretočiti, možda dijelom to mogu fotografijama pa sam jednu večer to i uradio sa svim zaljubljenicima prirode i prijateljima iz PD “Lipa”. Čovjeku jednostavno stane pogled, posebno na Himalaji jer ta visina osvaja. Uspjeh je nesvakidašnji zbog ekstremnih uvjeta. Penjati se na vrhove više od 5000 m nadmorske visine iziskuje jako dobru psihofizičku kondiciju. Krećete se korak po korak uz puni udah, puni izdah s čestim zastancima i sposobnošću da se podnosi napor sa znatno smanjenom koncentracijom kisika u zraku, prisjeća se Lubina.

Odžačka Lipa eko osviještena

U 10 godina postojanja Društvo prijatelja prirode “Lipa” iz Odžaka pokretač je brojnih ekoloških akcija, uspješan organizator okupljanja zaljubljenika prirode te, što je neobično za stanovnike ravnice, uspješno osvaja svjetske vrhove. Uz planinarsko-alpinističke uspjehe, profiliralo se kao značajan subjekt u zaštiti životne sredine i pokretač mnogih ekoloških akcija, a za svoj svestran rad dobilo je zahvalnicu Planinarskog saveza.

ivo lubina zastava1

Svojim angažmanom zaslužuje organizaciju najznačajnijeg godišnjeg okupljanja planinara regije u 2017. godini. - Već smišljamo zanimljiv i nezaboravan program u Posavini. Šetnje i druženje u neponovljivom krajoliku bosanske planinske ljepotice te prateće sadržaje, kušanje posavskih delicija, ples pod zvijezdama, samo su dio tih sadržaja koje nam otkriva Ivo.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić