Orašje
Typography

Za blagdan Uskrsa u Posavini, uz brojne tradicijske običaje, molitvu i odlazak na svetu misu, radost Uskrsa je ukrašavanje jaja i odabir najljepšeg.  Natjecanje u tucanju jaja dobiva posebno mjesto u proslavi velikog kršćanskog blagdana, a turniri imaju brojne poklonike među najmlađima, što je izvrstan temelj očuvanja stoljetne tradicije u posavskom kraju.

2

Turnire prati istinsko druženje čuvara tradicije i naravno, veliko rivalstvo i bogate novčane nagrade, ali natjecatelji priznaju da je titula pobjednika vrjednija od svake nagrade. Turniri su održani u mjesnim zajednicama Tolisa i Oštra Luka, kao i tradicionalna Tucijada za posjetitelje u City Centru IN u Orašju, te izbor najljepše pisanice koji je organizirao franjevački samostan u Tolisi.

Popularna Tucijada u Tolisi održana je po 25-ti put i okupila je 28 natjecatelja, a uz ulog sudionika i Mjesni odbor Tolisa, turnir je pomoglo i Ministarstvo kulture, znanosti i sporta Vlade ŽP. Prve četiri nagrade „ostale“ su u Tolisi, a prvu je prigrlio Pejo Bojanović. Drugi je bio Mladen Mijatović, treći Ivica Oršolić, a četvrti Pavo Dominković.

3

-Turnir smo organizirali isključivo zbog očuvanja tradicije koju su njegovali naši stari. Danas smo imali svega 2-3 natjecatelja starija od 50 godina i drago nam je da su mladi prihvatili ovu vrstu zabave i nadamo se da će tradicija ostati na njihovim plećima, poručio je Mijo Oršolić predsjednik MZ Tolisa.

Tradicionalni Uskršnji turnir u Oštroj Luci zajednički su organizirali Vijeće MZ O.Luka i kuglana Cadillac s porukom da se mještani moraju okupljati, čuvati i njegovati tradiciju. Između 32 natjecatelja pobjednički pokal i nagradu od 770 KM osvojio je Mato Delić –Kurjaković, drugi je bio Mirko Delić- Krca, treći Marko Delić- Šarkan, a četvrto mjesto osvojio je Mario Pejić.

1

Posebnost ovog turnira, najstarijeg u Posavini, je što se ljudi godinu dana pripremaju kako bi dobili najjače jaje. Tradicija započinje subotom Uskrsnim bdjenjem, zatim odlazak na jutarnju ili Veliku pučku Uskrsnu misu, a nakon toga turnir na kojem se okupi cijelo selo i poštuju se  posebni propisi. Svaki natjecatelj prilaže po 5 neobojenih, kuhanih ili nekuhanih kokošjih jaja, a radi provjere stavljaju se u vodu i ako su svježa potonut će.

Preuzeto s radio orašje