Orašje
Typography

Na poseban način, skromno i samozatajno, baš onako kakva su i bila očekivanja na samom početku stvaranja manifestacije filmskog festivala u Orašju, ove su godine slikari otvorili prateće sadržaje koji polako uvode Posavinu u filmsku čaroliju.

Slikari ove godine daju poseban pečat još jednom poglavlju tradicionalne manifestacije “Dani hrvatskog filma” u Orašju regionalnog značenja, koja već 20 godina započinje u isto vrijeme, prvi vikend u rujnu, ove godine 3. rujna. Tim povodom okupilo se šest slikara iz Hrvatske kako bi ovjekovječili prekrasan posavski krajolik i pejzaž na slikama koje su stvarali u okolici Orašja.

film orasje 16

Filmski festival u Orašju je, uz ostale, iznjedrio ideju o formiranju Gradskog kazališta u Orašju koje vodi Iljo Benković, inače, uz glumca Ivu Gregrevića, nezamjenjiva karika organizacije cijelog projekta. - Gradsko amatersko kazalište Orašje sjetilo se da ove godine ususret najznačajnijoj kulturnoj manifestaciji ovoga područja napravi poseban događaj, likovnu koloniju u kojoj sudjeluju slikari likovne kolonije Županje LUŽ i iz Slavonije.

Posavina je uvijek vječna inspiracija glumcima koji rado dolaze u našu posavsku ravnicu na druženje i upijanje te duhovne smirenosti našega kraja. Jednako tako, potvrdilo se kako je to vječna inspiracija i slikarima jer su nastale prekrasne slike renomiranih umjetnika. Fundus od 20-ak slika predat ćemo predsjedniku Vlade Posavske županije Marijanu Klaiću kako bi ih darovao onima koji već 20 godina podupiru ovaj veliki projekt kulture, iznimno značajan za naš kraj, kaže Benković.

film orasje 16a

Što se pak Dana hrvatskog filma tiče i priprema za veliku filmsku feštu, Benkvić tvrdi kako će biti sve spremno kao i svake godine, a Orašje će se ponovno potvrditi kao odličan domaćin svim gostima, glumcima, redateljima, filmskim djelatnicima i prijateljima Posavine koji u rujnu Orašje pretvaraju u prijestolnicu kulture i filmske umjetnosti. Ivo Gregurević kao veliki profesionalac ništa ne propušta slučaju i svaki detalj budno motri. Iz prikrajka, i bez ometanja, pratio je rad slikara i svaki trenutak koristio za dogovaranja o detaljima filmskog festivala.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić