Orašje
Typography

Filmom bh. redatelja Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu”, kao gostujućem na manifestaciji “Dani hrvatskog filma u Orašju”, večeras se završava 21. po redu filmski festival u Orašju. Ponovno je podignuta letvica festivalske uspješnosti jer, po mnogim reakcijama, kako gostiju tako i Posavljaka, ovo je do sada bio najuspješniji festival s najvećim brojem gostiju, kako filmaša tako i visokih uzvanika, a svake večeri puna oraška kinodvorana potvrđuje opravdanost postojanja manifestacije koja traje u neprekinutom nizu već 21 godinu.

Najuspješniji festival

Ove se godine u cijeli filmski dekor odlično uklopio i novi hotel Navis uz obalu Save koji je dao glamur prvom prijmu svih gostiju i sliku Orašja na obali rijeke kakvu mogu poželjeti samo velika kulturna središta.

Orašje obasjano posebnim festivalskim svjetlima i raskošnim vatrometom uz elitu hrvatskog glumišta, bilo je praznik za oči u mjestu koje početkom svakoga rujna tako srdačno i s osmjehom dočekuje festivalske goste.

- Teško ćemo dosegnuti ovu podignutu letvicu festivalske uspješnosti, ali kako se u Posavini nikada ne predajemo, bit će to ponovno za nas izazov i siguran sam kako ćemo u tome uspjeti jer već sada smišljam neki neobičan i za Posavinu svojstven protokol. Jedino što nam nedostaje je više pratećih sadržaja festivala, od raznih radionica, edukacija, predstavljanja glumaca učenicima i sl., kaže nam uime Organizacijskog odbora Iljo Benković.

Svakako da će svečanom tonu i novoj fešti iduće godine doprinijeti i završetak nove sportske dvorane koja će svoja vrata otvoriti i ovoj manifestaciji.

Konačno će tada Posavljaci moći biti nazočni i premijeri jer svih proteklih godina džentlmenski su svoja mjesta ustupali gostima. Takva ljubav Posavljaka prema festivalu nagrađena je i visokim pokroviteljstvom manifestaciji hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, predsjednika HNS-a i HDZ-a BiH, ali i Večernjeg lista kao glavnog medijskoga pokrovitelja.

Zahvala Večernjaku

- Večernji list na čelu s Jozom Pavkovićem vjerni je medijski pratitelj filmskog festivala u Orašju i želimo zahvaliti na takvom angažmanu.

Hvala i drugim medijima koji su prenosili pozitivan glas posavski tijekom Dana hrvatskog filma, velike kulturne manifestacije, kažu iz Organizacijskog tima filmskog festivala.

Mediji su ponovili iznimno zanimanje za festival. Kamerama HRT-a i FTV-a, HIT TV i Posavske internetske televizije praćena su festivalska događanja.

Snimljeni su brojni reportažni zapisi, a tiskovine su također bilježile filmske priče iz Orašja.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić