Orašje
Typography

U Odgojno popravnom zavodu Orašje koji se prostire na oko 5.000 četvornih metara površine, upriličeno je otvorenje dva funkcionalna objekta, Edukacijskog centra s učionicama, kabinetima i radionicama za izvođenje instruktivne nastave, te sportske dvorane koja bi trebala zadovoljiti sve potrebe štićenika i maloljetnih zatvorenika, ali također i osoblja odnosno stražara za održavanje fizičke spremnosti.

zatvor orasje 1024

Pomoćnik direktora Ivo Jelušić je izrazio očekivanja da će ova ustanova dobiti donacije za opremanje objekata kako bi oni bili u stvarnoj funkciji. –„U narednom periodu u dogovoru s direktorom i federalnim ministarstvom pravde, očekujemo dogovor oko načina izvođenja instruktivne nastave da bi svi maloljetni štićenici nastavili školovanje koje je prekinuto sa činjenjem kaznenih djela“, istaknuo je Ivo Jelušić pomoćnik direktora za Odgojno popravni dom i maloljetnički zatvor u Orašju i dodao kako je potrebno uključiti niz instruktora i pedagoga, te sa ministarstvom obrazovanja dogovoriti detalje oko izmjene u zakonu o osnovnom i srednjem školstvu koje je na razini županija, da bi štićenici koji ovdje dolaze u dobi manje od 18 godina, mogli nastaviti svoje obrazovanje.

Jelušić je naglasio kako se ovdje radi o specifičnim slučajevima, a budući je obrazovanje na razini županija, bit će potrebna ispravka pojedinih dijelova u zakonu kako bi sve diplome i svjedodžbe koje budu ovdje izdavane, bile vjerodostojne, a tko će stajati iza toga riješit će se dogovorom sa Srednjim školama u Orašju i Odžaku.  Što se tiče edukacije i nastavka školovanja, do sada je dio za osnovnu školu upućivan u OŠ u Odžak, a za nastavak srednjoškolskog obrazovanja u Centar za edukaciju odraslih osoba u Gračanici.  

zatvor orasje

Odgojno popravni zavod u Orašje jedina je ustanova ovakvog tipa u FBiH u koju se upućuju oni kojima se izriče odgojna mjera ili kazna maloljetničkog zatvora, a također imaju sklopljen ugovor i sa Distriktom Brčko odakle se maloljetni zatvorenici upućuju u Orašje.

Štićenici u Domu imaju svakodnevne aktivnosti u vremenu od 07.00 do 22.00 sata. –„Ovdje praktički imamo dvije ustanove u jednoj. U ovoj ustanovi borave štićenici kojima se, obzirom na njihovu dob, izriče najteža mjera, a to je po prvi put upućivanje u Odgojno popravni dom, ustanovu zatvorenog tipa. Također se ovdje upućuju i maloljetni zatvorenici upućeni na izdržavanje kazne zatvora za maloljetnike sa izrečenom odgojnom mjerom od 6 mjeseci do najviše četiri godine.

Što se tiče ponavljanja kaznenih djela i povratka u dom, bilo je i takvih slučajeva, ali također ima veliki broj onih koji su se uključili u normalan život i formirali svoje obitelji. Štićenici u ovom domu imaju nekoliko kušnji, od samostalnog izlaska u grad i odlazaka na vikend, do korištenja godišnjih odmora i do sada je zabilježen jedan pokušaj bijega“, pojasnio je Jelušić i dodao kako kod korištenja vanzavodskih pogodnosti, prethodno naprave koordinaciju s njihovom obitelji, socijalnom sredinom, sigurnosnim službama, Graničnom policijom i Centrom za socijalni rad.    

sportska dvorana

Ivo Ivkić direktor Kazneno popravnog zavoda poluotvorenog tipa u Orašju istaknuo je kako ovdje praktički imaju dvije ustanove u jednoj i da rade po svim Europskim zakonskim propisima i pravilima izdržavanja kazne maloljetničkog zatvora, tako što imaju dva uposlenika na jednog osuđenika. Tijekom posjeta ovoj ustanovi uvjerili su se u kvalitetu i urednost prostorija u kojima svoje vrijeme provode štićenici.

Sobe su dvokrevetne koje uređuju sami štićenici, među kojima smo susreli Marokanca Hamzu Ejuba Dahiria koji je prošao put od Grčke, Turske, Albanije, Crne Gore i Srbije, a sudbina ga je kaže, dovela do  Odgojno popravnog zavoda u Orašju. –„Moj cilj je bio da dođem do Švicarske, a zbog pokušaja ubojstva, završio sam ovdje u Orašju. Bio sam problematičan, koristio sam drogu i izrečena mi je mjera u trajanju od 6 mjeseci do četiri godine. Imam dobru hranu, krov nad glavom, učim, radim i mijenjam se i na koncu mogu biti zadovoljan svime što imam ovdje“, kazao je Hamza na razumljivom hrvatskom jeziku.

Preuzeto s radio orašje