Orašje
Typography

Zbog farmerki, majica, kave ... i drugih potrepština nekada smo iz Posavine išli do Italije , Turske, Austrije, čak i Mađarske. Danas sve to imamo, no situacija se promijenila kada su u pitanju dolasci iz našeg susjedstva u Orašje. Kolone automobila vikendom na graničnom prijelazu od Županje prema Orašju postale su uobičajena pojava na koju smo navikli sa lijeve i desne obale rijeke Save, pa svoje obaveze usklađujemo sa terminima kada se očekuje najveće gužve na granici.

Slavonci dominiraju strpljivo čekajući na prijelaz granice, jer nalaze računicu u kupovanju kućnih potrepština u susjedstvu. Naime, kako su građani najbolji mikroekonomisti koje su brojne krize dobro educirale gdje i što kupovati, iz Hrvatske vikendom dolaze sve više u svoju, kako nam kažu, shoping oazu ,ali potežu i dalje do čuvene tržnice „Arizona“. U Hrvatskoj je mnogo toga znatno skuplje, pa u Orašje dolaze zbog povoljnog shopinga, od roba, usluga, do, tvrde, lijekova i zdravstvenih usluga. Nerijetko se događaju i apsurdi da hrvatske proizvode pronalaze u BiH jeftinije.

shoping02 nak bih 190917

Vikend šopingaši

Već nakon samog prijelaza granice prema Orašju dvije su benzinske, prvo je ili pak posljednje mjesto na kojem se zaustavljaju vikend shopingaši u potrazi za jeftinijim gorivom. Ako dodamo i nekoliko velikih shoping centara u Orašju, pa još k tomu cjelodnevni boravak koji uključuje i ručak, kažu, jeftiniji već u Hrvatskoj, vikend Županjaca, Vinkovčana, čak i Osječana, vrlo često je u znaku je odlaska do Bosanske Posavine. Već prvi pogled na puni parking shoping centara potvrđuje odličnu posjećenost. Dominiraju registarske oznake mjesta iz Slavonije. Niža cijena ruši sve barijere pa u potrazi za sugovornicima koji ipak nerado progovaraju o putu do Orašja, jer to im baš ne ide u prilog statusa razvijenijeg područja sa kojeg dolaze, ipak nam priznaju, sve je jeftinije i to ih privlači.

shoping 01 nak bih 900

Pogranična shoping oaza

-Ovdje dolazimo jer se isplati najprije zbog goriva. Samo na rezervoaru goriva napunjenom u BiH imam uštedu i do 20 KM, tvrdi Marko iz Županje. Njegova mama dodaje da računaju i na povrat poreza zbog kupnje koju namjeravaju napraviti u shoping centrima . Iz obitelji Martić iz Babine Grede došli su zbog lijekova. –Višestruko su jeftiniji, pa se za one koji "ne idu na recept" isplati sjesti u auto i otići do Domaljevca ili Orašja, tvrdi Josip. Namjeravaju posjetiti i zubara, kaže, i to je jeftinije. Anto je porijeklom iz Tramošnice pa česte odlaske s obitelji u zavičaj iskoristi da "skoči“ u shoping do Arizone. -Obiđem svoje, vidim se s prijateljima, a sve češće napravimo i shoping, napunimo gepek hranom i sokovima. Sve je osjetno jeftinije, u prosjeku manje i po tri-četiri kune po proizvodu, pa se nakupi, kaže Anto. Baka Mara uželjela se, kaže nam, oraških ćevapa pa je zbog toga sa sinom i snahom došla u Orašje iz Štitara. Sina pak zanima kupnja cigareta, a kako je dozvoljeno prenijeti preko granice šteku cigareta, ovoga puta i baka će uzeti jednu, pa će odlazak u šoping, kaže, biti još isplativiji.

Za Posavinu.org piše Nada Koturićshoping03 nak bih 1024