22
Tue, Sep

Pejo Gašparević
Typography

pejo dayton2MOSTAR - Zanima li Vas koliko je to izvan stvarnosti? Dozvolite da Vas podsjetim kako su se dvojica odvažnih ljudi - Pejo Gašparević i Darko Dodig usudili snimiti dokumentarni film DAYTON 2. Filmom su pružili odgovore na sva pitanja kojima je opterećena dejtonska beha. 

Piše: Hrvatin Tomašević

Pokazali su nam sliku dejtonske beha, s koje nam vrišti: hej Hrvati, Srbi i Bošnjaci, Vi kao da ne znate upravljati svojim životima...gdje god da pogledate...što god da vidite...kamo god da krenete... za bilo što da se ufatite...ma da i jamite štagod...po cijeloj beha...same greške.

Film je potvrdio, kako se taj odnos Dayton-a kao protokola deklarativno prihvaćenog mijenjao, kako u političkoj praksi, tako i u stvarnom životu, da bi se danas razvio u stanje izmijenjenih okolnosti.

Stvorila se potreba za novim mogućim: nacionalnim, teritorijalnim i ustavno-pravnim rješenjima-prihvatljivim trima narodima i ostalim. Pogotovo kad i Međunarodno pravo i zajednica vape-poznaju i prihvaćaju dogovor triju naroda , kao izraz prihvaćanja rješenja, koje bi bilo trajno.

Pejo Gašparević i Darko Dodig  ne hvale se ostvarenim uspjehom, iako su postigli da je film svojevrsna povijesna vizija!!!

Kako ne bi pomislili da se o ovome ne smije pisati, ili ne daj Bože da je ovo neka moja grozna(velika) teorija, u svoj svojoj skromnosti, tvrdim Vam, kako će ovo biti jako dobra priča, pa čak i da eskalira!!!

Netko bi pomislio kako sam nemilosrdan, ali molim Vas...kako je u pitanju nacionalni interes- interes naroda - ostalih - javnosti, prijeko je potrebno biti takav. Možda s ovom pričom i ne stignem daleko? Možda zaradim i fetvu? Nemoguće mi je bilo postići suzdržanost, na guzicu bi progovorio!!!

TEZA - BiH je prostor koji unutarnje-politički više ne postoji? Kako da BiH bude država u kojoj niti jedan narod - od tri suverena, nema razloga da smatra kako je u jednakopravnom položaju. Stoga se i nameće pitanje: kako Hrvati kao jedan od tri suverena i konstitutivna naroda, odnosno njegove institucije moraju i mogu zaštititi i oblikovati svoje interese i institucije za njihovu zaštitu ili ostvarenje? Kako napraviti državu prema potrebama i interesima sva tri naroda, a ne praviti jedan narod prema potrebi države?

Kroz pristupni postupak DAYTON-a 2 i u stanju izmijenjenih okolnosti, a u kojima se danas nalazi beha, neizbježno je da se razviju nova - nacionalna, teritorijalna i ustavna rješenja.

Ne možemo (narodi neće) naše razlike - niti političke, ni kulturne silom spojiti, niti narodne tradicije, ni osobnosti za volju onih drugih žrtvovati. Za sva tri naroda, sve navedeno igra bitnu ulogu u opstanku: kako BiH kao političkog prostora, nacionalne jednakopravnosti, teritorijalne zastupljenosti, osobnog identiteta, a sve to kao potvrda svog suvereniteta, i u korist konstitutivnosti trojedne zajedničke države - federacije ravnoteže.

Nesporna je činjenica da se sa raznih strana,  sa više razina iz međunarodne-diplomatske  zajednice, i  u samoj BiH ističe, kako DAYTON-ski  sporazum ne odgovara više stvarnom stanju, i u izmijenjenim okolnostima, a niti interesima sva tri naroda i ostalima u BiH, ni samoj političkoj strukturi države BiH.

Dozvolite, da se osvrnem na završne riječi iz filma, uzoritog kardinala Puljića: cijela BiH je bolesna, stoga Vam/nam DAYTON 2  dolazi kao liječnik koji je dijagnosticirao tu opću bolest i koji ju je spreman izliječiti.

Važno i za kraj  DAYTONA 2  Prvi put:

MEĐUNARODNI PAKT O GRAĐANSKIM I POLITIČKIM PRAVIMA.

Rezolucija  OSUN kaže: države stranke ovog pakta.....u članku 1....svi narodi imaju pravo na samoodređenje. Na  temelju toga prava svi slobodno određuju svoj politički status i svoj ekonomski, socijalni i kulturni razvoj.

Preuzeto s Dnevno.ba, piše: Hrvatin Tomašević