Pejo Gašparević
Typography

pejo dayton2Naš suradnik Pejo Gašparević gostovao je u ponedjeljak, 11. Studenog 2013. godine u programu  BH Radio 1 u emisiji Danas u kojoj je tematizirana uloga političara, a na upit treba li čekati bolju generaciju političara za prevladavanje poteškoća u BiH rekao je sljedeće:

Piše:  Pejo Gašparević

„Ne vjerujem da bi se samo promjenom sadašnje političke garniture stvari u BiH promijenile na bolje zato što mislim da su problemi Bosne i Hercegovine mnogo doblji. Dubina problema je sažeta u Daytonskom sporazumu koji je od jedne države napravio dva entiteta za tri konstitutivna naroda, a to, nakog potpisivanja Daytonskog sporazuma, permanentno iz godine u godinu proizvodi sve dublje krize.

Moramo se prisjetiti da je nekoliko garnitura političara u BiH smjenjeno. I što se dogodilo? Samo se stvarala nova kriza zato što je problem sustava a ne kadrovski. Nemojmo zaboraviti da su mnogi sadašnji političari bili mezimci međunarodne zajednice, a tetošio ih je i dio medija u BiH ali i međunarodnih medija - kao tobožnje spasitelje.

Međutim,  kada su oni  (ti političari) uvidjeli koje im mogućnosti pruža Daytonski sporazum, oni su, zapravo, postali ono što se od njih nije očekivalo. To znači da će  i ubuduće, doklegod je na snazi Daytonski sporazum, političari eksploatirati taj nepr avedni, ja bih rekao degutantni sporazum i na taj će se način kriza u BiH produbljivati. 

Priča kako se kadrovskim promjenama može riješiti problem Bosne i Hercegovine, zapravo je alibi priča za nemijenjanje Daytonskog sporazuma, koji je uzrok svih uzroka nedaća u BiH“, rekao je Pejo Gašparević.


Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
11. studenog 2013.