27
Wed, Jan

Pejo Gašparević
Typography

dimna bonbaNaš suradnik Pejo Gašparević poslao nam je uradak o incidentu u Splitu. U predvorje splitskoga Nadbiskupijskoga sjemništa i Nadbiskupijske klasične gimnazije danas u 12,35 sati nepoznata je osoba bacila dimnu bombu kućne izrade, koja je izazvala manju materijalnu štetu, pocrnjeli su zidovi, te veliku nelagodu, priopćio je danas poslijepodne ravnatelj tog sjemeništa Mladen Parlov.

Nadzorne kamere otkrivaju da je riječ o mlađoj osobi s kapuljačom koja je prekrila lice i baca bombu u predvorje zgrade, a istodobno pazi da je kamera ne snimi.

U splitskoj Policijskoj upravi rekli su kako je riječ o "improviziranoj pirotehničkoj napravi" koja je bačena u predvorje sjemeništa.

"Osobno izražavam duboku žalost zbog tog bezumnog čina. Nadam se da dotična osoba nije ni znala što čini te koje su moguće posljedice takvog čina", navodi se u priopćenju što ga je potpisao ravnatelj sjemeništa Parlov.

Parlov također ističe kako se postavlja pitanje o motivima tog čina. U proteklih desetak godina splitsko Nadbiskupijsko sjemenište postalo je kulturno središte grada i okolice. U njegovim dvoranama na godinu se održi više od stotinu kulturnih događaja u organizaciji različitih kulturnih udruga i institucija grada Splita i okolice. Teško da bi to mogao biti razlog bacanja dimne bombe. Mnogo je vjerojatnije kako je bacanje bombe povezano s aktualnim medijskim polemikama o spolnom odgoju u osnovnim i srednjim školama, a što u pojedinim medijima prerasta u pravu kršćanofobiju i izljeve mržnje protiv Katoličke crkve, stoji u priopćenju.

U priopćenju se također navodi kako se s nelagodom mora upitati što je sljedeće.

"Jesu li na redu prave bombe te ubijanja svećenika, redovnika i redovnica, kao što je to bilo poslije 1945? Kome trebaju sve veće i dublje podjele u hrvatskom društvu? Kome smeta drugačije mišljenje i sloboda izražavanja? "Ovo je trenutak kad bi svi, u ime razuma i humanizma, trebali reći: DOSTA!" navodi se u priopćenju.

"Dosta je javnoga netolerantnog govora i poticanja na mržnju bez obzira na to odakle dolazili! Dosta je javnog izrugivanja onih koji su drugačiji i misle drugačije! Apeliram na sve urednike medija, tiskanih i elektronskih, da ne objavljuju priloge koji potiču na mržnju i netoleranciju bez obzira na to tko im je autor. Administratori pojedinih portala trebali bi skinuti svaki post koji u sebi nosi mržnju prema bilo kome. Jedino svi zajedno, u odgovornosti prema vlastitim riječima i djelima, poštujući druge osobe i njihova uvjerenja, možemo izgraditi humanije, pravednije i bolje društvo. A valjda to svi želimo", stoji u priopćenju ravnatelja splitskoga Nadbiskupijskoga sjemeništa Mladena Parlova.

Poslijepodne su iz sjemeništa rekli kako se još osjeća dim koji je nakon eksplozije ispunio prostorije.

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević