08
Sat, Aug

Pejo Gašparević
Typography

darko maticKinezi su u svoju ligu doveli bivšeg talijanskog izbornika Marchela Lippija da bi od njega učili nogometnu taktiku. Doveli su Didiera Drogbu i Nicolasa Anelku da bi pomoću njih stjecali iskustva kretanja igrača u prostoru sa loptom i bez nje, kaže Darko Matić. Uoči jedne utkamice prišao mi je Nicolas Anelka i pozdravio me  a u razgovoru kazao da je čuo kako sam u Kini već šest godina te mi je čestitao na tomu, naglašava Darko Matić.

Piše: Pejo Gašparević

Statisiti Posavac nogometaš Darko Matić (32) nedavno je izabran u najbolji sastav svih vremena momčadi Beijing Guoan i Pekinga u dvadesetogodišnjoj povijesti natjecanja tog kluba u kineskoj prvoj profesionalnoj ligi.

To priznanje Matiću nastavak je njegove uspješne dosadašnje karijere u Kini gdje je  posljednjih šest godina za redom biran za najboljeg zadnjeg veznog igrača u najmnogoljudnijoj zemlji.

Ova priznanja su za mene dodatni poticaj pošto je konkurencija među igračima u Kini sve jača jer iz godine u godinu dolazi sve više nogometaša i trenera iz  Europe“, kaže Matić.

Po njegovim riječima Kinezi pri angažmanu igrača sve više slijede nogometnu filozofiju proslavljenog Nizoemca Johana Krojfa koji kaže kako nikad ne bi angažirao igrača sam na temelju video snimke jer takva snimka ne otkriva kretnje nogmetaša s loptom i bez nje, odonosno kako sagledava igru na cijelom terenu a što je u suvremenom nogometu jako važno.

Sponzori u Kini ulažu ogromne novce u razvoj nogometa, napravljeno je mnoštvo modernih stadiona koji su gotovo redovito ispunjeni publikom. Utakmice mog kluba Beijing Guoana kad smo domaćini u prosjeku prati više od 55.000 gledatelja. Kina postaje jedno veliko marketinško tržište a nogomet u toj zemlji sve više poprima dimenzije industrije“, objasnio je Darko.

On kaže da uživa u Kini te je nadvno produžio ugovor sa Beijing Guoanom na još dvije godine.

Sigurno će jednog dana morati završiti moja kerijera, a meni će život biti nezamisliv bez nogometa, jer onomu kome je nogmet ušao pod kožu ne meže bez njega. Hoću li se angažirati kao menadžer ili trener pogotovo mladih igrača o tomu ću odlučiti kada za to dođe vrijeme“, ističe Matić.

On je tradicionalno i ove godine Božćne blagdane i novogodišnje praznike proveo u rodnom Domaljevcu u Posavini.
Njegov otac Marko, strplivo je slušao naš razgovor da bi na kraju dometnuo: „ kad  je Darko prohodao tražio je  da mu kupim loptu za igračku. To sam i učinio a u dvorištu sam mu napravio golić u koji je on šutao tu loptu“, kaže Marko.

Svi smo se složili da su ta prva lopta i tatin golić  bili početak Darkove nogometne karijere.

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
4. siječnja 2013.