22
Tue, Sep

Pejo Gašparević
Typography

darko maticNogometaš Darko Matić, rodom Domaljevčanin iz Posavine, koji  nastupa za momčad Beijing Guoan iz Pekinga, proglašen je za najboljeg sportaša glavnog grada Kine za 2014. godinu.

Piše: Pejo Gašparević

„Ovo priznanje Sportskog saveza Pekinga  za mene velika čast jer je konkurencija bila iznimno velika a ja sam dobio najviše glasova“, rekao je Matić.

Istaknuo je kako ovo priznanje za njega ima još veću vrijednost jer  je  stranac u glavnom gradu najmnogoljudnije zemlje svijeta.

Darko Matić u Kini igra već osam godina. Najprije je dvije godine nastupao za momčad Teda iz Tianjina iz koje je prešao u ekipu Beijing Guoan iz Pekinga u kojoj igra šest godina. U dosadašnjem boravku u Kini Matić je u četiri  godine  proglašavan najboljim stranim nogometašem kineskog prvenstva, a osmu godinu zaredom je najbolji zadnji vezni igrač Prve kineske lige.

Engleski magazin goal.com izabrao je Matića 2010. godine u  najbolju momčad azijskog kontinenta na poziciji zadnjeg veznog igrača. U paru s Matićem u toj je liniji izabran i proslavljeni brazilski nogometaš Rivaldo koji je tada igrao u Uzbekistanu a koji je 1999. godine bio proglašen za najboljeg nogometaša svijeta i koji je sa reprezentacijom Brazila 2002. godine opsvojio titulu svjetskog prvaka.

Godinama pratim Darkinu sportsku karijeru i razgovori s njim  mene dodatno  obogaćuju.  Od srca mu čestitam na ovom velikom priznanju i na svim  dosadašnjim uspjesima koje je postigao golemom  požrtvovnošću i uz mnoga odricanja.  Darko također zaslužuje da mu  se javno  izrekne  zahvalnost što nikada ne zaboravlja svoj rodni Domaljevac i Posavinu i uvijek im se vraća kad god  mu se za to pruži prilika. Želim mu da i u ove  Božićno-novogodišnje blagdane  sa svojom obitelji, roditeljima Darom i Markom, rodbinom i prijateljima uživa u našem Domaljevcu i rodnoj Posavini.

Darko Matić je sportski ambasador/veleposlnik svojeg zavičaja.

Za GIP piše Pejo Gašparević
27. prosinca 2014.