Pejo Gašparević
Typography

pejo gasparevic gipKNIN, 5. kolovoza 2011. (Hina) - Na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje" na kninskom stadionu "Dinara", čestitajući okupljenima današnji blagdan.

Predsjednik RH Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić istaknuli su kako danas slavimo pobjedu jer " Oluja" je pobjednička akcija kojom je oslobođena okupirana Hrvatska.
Na stadionu u šesnaest postroja okupilo se više od 1200 pripadnika OSRH, udruga branitelja i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova. Prvi puta, u sklopu postroja, javnosti je predstavljen i postroj EU borbenih skupina u kojima RH sudjeluje kroz ostvarivanje zadaća i misija Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU.
Obraćajući se okupljenima premijerka Jadranka Kosor je rekla kako "bez Oluje i bez zapovjednika koji su je vodili mi danas ne bismo bili ovdje, ne bismo imali što slaviti i ne bismo imali na što biti ponosni". Upućujući pozdrave hrvatskim braniteljima i generalima premijerka je posebno pozdravila generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, što su nazočni popratili dugačkim, burnim pljeskom. Kako je rekla, Oluja je bila pobjednička, pravedna i časna borba za oslobođenje Hrvatske.


"Nikada nećemo prihvatiti da nam se predbacuju naše pobjede. To su bile pobjede demokracije i slobode nad velikosrpskom Miloševićevom politikom agresije, razaranja i mržnje", kazala je Kosor. Kako je istaknula, "bilo dobro da i naši susjedi razumiju da su upravo ovdje slomljeni zubi tiraninu, a time je i njima otvoren put u demokraciju".
“Bez Oluje i zapovjednika koji su je vodili i koji su svojim vojničkim vještinama obavili dužnost prema Domovini, mi ne bismo bili ovdje, ne bismo imali što slaviti i ne bismo imalo na što biti ponosni”, istaknula je premijerka. Pri tomu je naglasila kako je trenutak prije 16. gona kada prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman na Kninskoj tvrđavi diže ruke u zrak a trobojnica se vijori u nebo jedan od najemotivnijih u našoj povijesti.


Po njenim riječima zločin je zločin ma s koje strane bio počinjen, te krivci moraju biti privedeni pravdi “radilo se o ratnom zločinu, ratnom profiterstvu ili korupciji”. Naglasila je kako sue s upravo hrvatski branitelji borili za Hrvatsku u kojoj “nitko neće biti iznad zakona”.
“Vrijeme je da sve  snage usmjerimo u razvoj našeg društva u svakom smislu a osobito za blagostanje naših ljudi”, kazala je ona.
“Prije 16 godina borili smo se oružjem i hrabrošću a danas to moramo činiti znanjem, poštenjem i radom”, rekla je premijerka.
Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović rekao je da je danas dan kojim slavimo pobjedu u legitimnoj i pravednoj obrani domovine .
"Ovu pobjedu slavimo ponosno i dostojanstveno žaleći sve žrtve, osuđujući svaki zločin", rekao je Josipović dodajući kako Oluju obilježavamo kao pobjedonosni završetak nesnošljive i nepravedne okupacije Hrvatske. "Blistava hrvatska akcija ne smije biti dovedena u pitanje zbog nečasnih postupaka pojedinaca odgovornih za zločine protiv sugrađana srpske nacionalnosti. Zločin je zločin i treba ga kazniti", poručio je Josipović. Po njegovim riječima temelj pobjede u domovinskom ratu bilo je “jedinstvo građana Hrvatske, hrvatskog naroda u zajedništvu sa svim slobodoljubvivim pripadnicima naših nacionalnih manjina među kojima su i brojni hrvatski državljani srpske nacionalnosti”.
Podsjetio je kako su neprijateljske paravojne formacije podržavana dijelom bivše JNA  “tihu okupaciju koja se pretvorila u otvorenu agresiju” počele provoditi još u kolovozi 1990. godine., te  da je nakon niza oslobodilačkih kacija uslijedila “vojnički izvrsno izvedena vojno redarstvena akcija Oluja”
Josipović je također istaknuo kako je u ratnim događajima bilo nepravde, zločina, nepoštivanja ljudskih prava, pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva, ali je i naglasio kako su “preovladavajuće poruke naše nedavne prošlosti ponos, pravda, domoljublje i želja za modernom  i uspješnom Hrvatskom”

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić podsjetio je na ulogu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je, kako je rekao, utemeljio hrvatsku oružanu silu i hrvatske državne ustavne institucije. "Tuđman je pozvao je cijeli hrvatski narod na pomirbu, ne ideološku, nego kao ljudi te jedinstvo iseljene i domovinske Hrvatske. To su dva temeljna stupa na kojima je predsjednik Tuđman ostvario jedinstvo hrvatskog naroda", ocijenio je Bebić. Pri tomu je istaknuo kako se uz Tuđmana moramo sjetiti I ministra obrane Gojka Šuška i niza drugih predvodnika u teškom domovinskom ratu, nakon čega je uslijedio pljesak nazočnih.
Bebić je također rekao kako je unatoč sukobljavanjima na političkoj sceni u Hrvatskoj u posljednjih 20-ak godina, ipak postignut konzensus po kojem “nema velikih razlika u vođenju vanjske, obrambene i sigurnosne  politike, te politike članstva u  EU i NATO-u”
Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Drago Lovrić je istaknu kako je Oluja “vjerojatno najznačajnija bitka u povijesti hrvatskog naroda”, te da moramo čuvati istinu o Oluji jer je njome oslobođena , kako je rekao, gotovo jedna trećina teritorija Hrvatske nakon četvorogodišnje okupacije.
Na današnjoj središnjoj svečanosti izvedena je pokazna vježba pripadnika Počasne zaštitne bojne te je upriličen letački program zrakoplova Akro grupe “Krila Oluje”.
U Kninu je također otkriven i spomenik hrvatske povjede "Oluja 95"


Za Posavinu piše Pejo Gašparević