01
Wed, Apr

Pejo Gašparević
Typography

hrvatska i europaSplitski ogranak Hrvatske paneuropske unije  predstavio je četvrti svezak edicije "Hrvatska i Europa"  Na predstavljanju u Splitu četvrtog sveska edicije „Hrvatska i Europa“, koja se objavljuje u nakladi HAZU-a, akademik Mislav Ježić je odbacio primjedbe da je HAZU neaktivan te je upozorio kako se nitko ne treba „kockati“ hrvatskim nacionalnim institucijama.

„Opasno je kad se danas zbog tržišnog profita stavljaju na kocku institucije koje su postojale i prije osamostaljenja Hrvatske, a bez kojih ne bi bilo Hrvatske. Bilo bi samoubojstvo da se razgrabe naša sveučilišta i minira HAZU“, istaknuo je akademik Ježić. Dodao je da hrvatske ustanove smetaju „onima kojima smeta Hrvatska“. Istaknuvši kako „popularni kolumnisti po narudžbi napadaju temeljne hrvatske ustanove kao što je HAZU“, akademik Ježić je rekao kako oni koji govore da HAZU nedovoljno radi, „nemaju pojma, jer mi godišnje izdajemo 100 znanstvenih svezaka“.

Osvrćući se na četvrti svezak edicije „Hrvatska i Europa“, koji se bavi hrvatskom politikom, kulturom, znanošću i umjetnošću u 19. stoljeću, akademik Ježić je nagla sio kako u 19. stoljeću nastaju one institucije u kojima je Hrvatska oskudijevala – Matica hrvatska, reformirano zagrebačko Sveučilište i Akademija (JAZU) koja je „tada mišljena za sve južnoslavenske narode“. U četvrtom svesku ove edicije objavljeni su radovi 50 autora, a, po riječima akademika Ježića, takvu širinu pogleda i autora može okupiti jedino HAZU, te bi, dodao je, o tomu trebali voditi računa oni koji govore da HAZU nedovoljno radi.

„Četvrti svezak edicije 'Hrvatska i Europa' je veličanstveni prikaz hrvatske političke, kulturne i znanstvene panorame 19. stoljeća, što omogućava Hrvatskoj da se na putu u Europsku uniju predstavi svijetu te će ova knjiga biti prevedena na engleski i francuski jezik“, rekao je akademik Ježić dodavši kako se priprema i peti svezak ove edicije koji će se baviti hrvatskim 20. stoljećem. Akademik Ježić istaknuo je kako je Hrvatska pokazala da pripada kršćanskom i antičkom nasljeđu Europe. „Za hrvatsku kulturu se može reći da nipošto nije beznačajna, kako se to s gledišta velikih naroda može činiti, jer Hrvatska je kroz svoju povijest uvijek imala velikih ljudi“, istaknuo je akademik Ježić.

Akademik Davorin Rudolf, koji je bio domaćin predstavljanja knjige u Splitu, istaknuo je da je četvrti svezak edicije „Hrvatska i Europa“ kapitalno izdanje HAZU-a.

Profesor splitskog Filozofskog fakulteta Josip Vrandečić je rekao kako četvrti svezak ove edicije „na najbolji način predstavlja komunikaciju Hrvatske i Europe u 19. stoljeću“, te da na tu temu nema bolje knjige niti će je skoro biti.

Dekan Filozofskog fakulteta u Splitu Marko Trogrlić je istaknuo kako se četvrtim sveskom edicije „Hrvatska i Europa“ nastavlja impresivni niz hrvatske datosti, stvarnosti i budućnosti. Ranija tri sveska iz edicije „Hrvatska i Europa“ nose naslove: „Rano doba Hrvatske kulture“, „Srednji vijek i renesansa“ i „Barok i prosvjetiteljstvo“.

Predstavljanju knjige u Splitu nazočio je i predsjednik Hrvatske paneuropske unije Pavo Barišić.

Pejo Gašparević (Hina) /preuzeto s http://www.hpeu.hr