11
Tue, Aug

Pejo Gašparević
Typography

pejo gasparevic naslovnicaNaš suradnik Pejo Gašparević detaljno prati slučaj  fra Šime Nimca  te nam je poslao poseban  prilog o dosada potvrđenim činjenicama i događanjima u vezi tog slučaja. Autor se držao profesionalnog novinarskog kodeksa izvješćivanja i nije se služio nagađanjima i neprovjerenim informacijama.

Piše: Pejo Gašparević

Bivši župnik Basta-Baška Voda fra Šimo Nimac  već danima zaokuplja pažnju javnosti  zbog sumnji da je, navodno, prisvojio blizu deset milijuna kuna od prodaje crkvenog zemljišta zbog čega će mu se suditi, a crkvene vlasti su najavile  i mogućnost njegova isključenja iz franjevačke zajednice.
Fra Nimac je na  ročištu pred sucem istrage Stankom Grbavcem na Županijskome sudu u Splitu priznao navode iz kaznene prijave da je mimo odobrenja crkvenih vlasti prodao crkveno zemljište, primio novac, položio ga na bankovni račun, a zatim podigao i zadržao, doznaje se od glasnogovornika Županijskoga suda Nevena Cambija.


"On je priznao da je to počinio, ali je rekao kako se ne smatra krivim za kazneno djelo, to jest da nije postupio s namjerom da počini kazneno djelo. Također je rekao da će kada bude iznosio svoju obranu detaljno kazati gdje je novac i što je s tim novcem", izjavio je Cambi.
Županijsko državno odvjetništvo - zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke - predložilo je zadržavanje fra Nimca u istražnome zatvoru, ali je sudac taj prijedlog  odbio i pustio ga na slobodu.
"Fra Nimac je hrvatski državljanin, ima prebivalište u Hrvatskoj i sucu istrage je rekao da će se redovito odazivati na pozive pravosudnih tijela, a sudac istrage ocijenio je kako nema opasnosti od bijega.


Sudac istrage također smatra kako nema razloga prihvatiti opasnost od utjecaja na svjedoke jer je fra Nimac radnje za koje ga se sumnjiči počinio od početka svibnja do kolovoza ove godine i imao je dovoljno vremena utjecati na svjedoke ako mu je to bila namjera. Osim toga, policija i državno odvjetništvo iz banke su već uzeli dokumentaciju o računima u vezi s prodajom zemljišta", istaknuo je Cambi.


Fra Šime je uhićen  u Zagrebu, nakon čega je prevezen u Split, gdje ga je  policija pritvorila i protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti jer je bez odobrenja crkvenih vlasti zaključio ugovor o kupoprodaji crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, a novac od prodaje, više od devet milijuna kuna, zadržao.


 "Slučaj fra Šimo" ne ostavlja ravnodušnim ni crkvene vlasti. Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja i Splitsko-makarska nadbiskupija izvijestile su da je fra Nimac bez pisane suglasnosti za 9,8 milijuna kuna prodao gotovo 40 tisuća četvornih metara crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi  i podigao novac s računa župe, da su podnijeli tužbu kako bi osporili kupoprodaju te da razmatraju isključenje fra Nimca iz franjevačke zajednice.


Nakon što su mediji proteklih dana izvještavali da je 34-godišnji fratar pobjegao s novcem, Crkva se oglasila priopćenjem u kojem se pojašnjava da je fra Nimac 10. travnja ove godine kao zakonski zastupnik župe Bast - Baška Voda sklopio kupoprodajni ugovor s tvrtkom Sunčani Bast, zastupanu po Mariju Mikuliću. Ugovorom, ovjerenim kod splitske javne bilježnice Mire Rubić, župa je prodala 39.556 četvornih metara za milijun i 310 tisuća eura, to jest za oko 33 eura po četvornom metru.
Tvrde da su predmetne nekretnine prodane bez izričite pisane suglasnosti nadležne crkvene vlasti, a što predviđa ugovor između Svete Stolice i Hrvatske o pravnim pitanjima, pa je župa Bast - Baška Voda putem odvjetnika podnijela tužbu radi utvrđenja ništetnim, odnosno poništenja kupoprodajnog ugovora uz prijedlog zabilježbe spora na predmetnim nekretninama.


"Ujedno izražavamo iskreno žaljenje zbog opravdanog zgražanja javnosti prouzročenog nezasitnim egoizmom pojedinca, kojemu je Provincija u dobroj vjeri ukazala povjerenje, te molimo cjelokupnu hrvatsku javnost za iskrenu ispriku u ime svih franjevaca Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja", navodi se u priopćenju Provincijalata Franjevačke provincije i Ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije.


Za Posavina.org
Pejo Gašparević
19. 10. 2012.