27
Wed, Jan

Pejo Gašparević
Typography

Naš suradnik Pejo Gašparević prilikom nedavnog boravka Američkog nosača zrakoplova USS Harry Truman u Bračkom kanalu nadomak Splita bio je u prilici posjetiti taj brod. Za čitatelje našeg portala on iznosi svoje dojmove sa tog nosača zrakoplova i promišljanja o novinarskoj profesiji.

 

Gašparević na Američkom nosaču zrakoplova USS Harry Truman

Piše:  Pejo Gašparević

Američki nosač zrakoplova USS Harry Truman sa svojih 333 metra dužine, te 80-ak borbenih zrakoplova na uzletno-sletnoj pisti djeluje impresivno.

Ovaj brod radi na nuklearni pogon, ukupna mu je težina 100.000 tona i smatra ga se najvećim I najmoćnijim  ratnim brodom na svijetu.

Za vrijeme petodnevnog boravka u Bračkom kanalu bio sam, bez lažne skromnosti, među rijetkima koji je dva puta posjetio ovaj nosač zrakoplova.  

Moje posjete Američkom nosaču zrakoplova USS Harry Truman idu u rang onih novinarskih angažmana koji se trajno usijecaju u pamćenje.

Profesionalno novinarstvo je zahtjevan posao  koji proizvodi česte stresove i nevolje onima koji se njime bave.
No, novinarstvo ima i svoju ljepšu stranu priče, ono može oplemenjivati, duhovno i intelektualno obogaćivati novinara.

Novinarstvo pruža priliku susreta sa ljudima različitih profila, kapaciteta i dometa, a u interaktivnoj razmjeni mentalnih energija razvija se oštroumnost i brzina zapažanja. Podvrgavajući se  standardima novinarstva osobito brinem o vlastitoj vjerodostojnosti. Silno je važno za novinara da mu se vjeruje.

Poštovani čitatelji možete mi stopostotno vjerovati na riječ kada kažem da su me  u dugogodišnjoj novinarskoj karijeri do sada tri događaja na poseban način opečatila. To su: posjeta Američkom nosaču zrakoplova USS Harry Truman Gospodnje 2015.,  nogometna utakmica na Poljudu Hajduk-Barcelona Gospodnje 2011. i praćenje boravka pape Ivana Pavla Drugog Splitu Gospodnje 1998. godine.

Boraveći na nosaču zrakoplova USS Harry Truman prožimalo me razmišljanje kako se nalazim na brodu koji producira geopolitička preoblikovanja.
 
Gledajući utakmicu Hajduk-Barcelona u srpnju 2011. u nezaboravnom ambijentu Poljuda činilo mi se da nazočim replici raja na zemlji. Razgovarajući sa tadašnjim trenerom Barcelone Pepeom Guardiolom, makar to bilo i vremenski ograničeno, značilo je dijalogizirati sa čovjekom koji je unio inovacije u nogometnu igru i svojim tika-taka pristupom više no itko utjecao na suvremeni nogomet. Guardiola je preoblikovao strategiju nogometa, a za mene kao okorjelog zaljubljenika u tu igru njegove ideje su poticajne za razmišljanje o nogometu na nov način.

Papa Ivan Pavo Drugi je bio duhovna sila. Na ispraćaju u splitskoj zračnoj luci u listopadu  1998. stojim na metar od pape Ivana Drugog u vrijeme kad on izgovara oproštajne riječi prije ulaska u zrakoplov. Iako starački pogrbljen papa Ivan Pavao Drugi je  vitalan duhovni stroj koji mijenja povijesne tijekove.

U uklanjanju  komunizma s europskog tla prepoznatljiv je rukopis pape Ivana Pavla Drugog.
 
Dolazeći u dodir sa krupnim događajima i velikim ljudima modificiram sam sebe. Priznajem!
Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
11. prosinca 2015.

Gašparević na Američkom nosaču zrakoplova USS Harry Truman

WP 20151205 14 35 17 Pro

DSC 9844

DSC 9841

{jathumbnail off}