04
Sat, Jul

Pejo Gašparević
Typography

pejo gasparevic naslovnicaNaš suradnik Pejo Gašparević  prati u Splitu međunarodnu konferenciju na kojoj fizičari razmatraju otkriće  čestice koja bi mogla biti Higgsov bozon, odnosno "Božja čestica".

 

Elita fizičara okupila se na  međunarodnoj konferenciji  „LHC Days in Split – 2012“, koja se bavi otkrićima i radom na Velikom sudaraču protona (LHC) u Ženevi. Na konferenciji će  će, kako je najavljeno, biti prikazano i ovoljetno otkriće u CERN –u (Europskom centru za nuklearna istraživanja) u Švicarskoj  nove subatomske čestice koja bi mogla biti Higgsov bozon, tzv. "Božja čestica".

Piše: Pejo Gašparević

Obznanjivanje otkrića te  čestice u srpnju ove godine uzbudilo je svjetsku znanstvenu i medijsku javnost. U otkriću čestice, za koju se vjeruje da bi mogla biti Higgsov bozon ,  svoj važan doprinos dala je i skupina od dvadesetak hrvatskih fizičara. Među njima je i professor splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Ivica Puljak koji je bio i voditelj dijela istraživanja Higgsova bozona u CERN-u. Drukčije rečeno ono što u nogometu znači igrati za Real Madrid ili Mančester junajted, to u znanosti, odnosno  istraživanju Higgsovog bozona u CERN-u znači uloga splitskog profesora Puljka. On posve smirenim glasom bez mrvice euforije ističe kako je sudjelovanje hrvatskih fizičara u ovom projektu, u kojem su angažirani fizičari iz cijelog svijeta,  iz godine u godinu sve jače.  "Upravo ovih dana prikupljamo nove podatke i analiziramo ih i nadamo se da bi do kraja ove godine mogli doći korak bliže tome da kažemo je li to ta čestica, iako mislim da će trebati niz godina da stvarno sa sigurnošću utvrdimo je li to Higssov bozon ili ne", kaže  Puljak.


Viši znanstveni suradnik Instituta Ruđer Bošković i član CMS kolaboracije na CERN-u Vuko Brigljević je rekao kako će se na konferenciji iznijeti detalji o značenju toga otkrića. „Iznijet ćemo ideje o točnom značenju tog otkrića u budućem razvoju“, kazao je Brigljević. Objasnio je kako postoje dvije kategorije čestica – fermioni i bozoni, a za novootkrivenu četicu definitivno se zna da spada u kategoriju bozona.


Istaknuo  je kako se po dosadašnjim spoznajama o mikrokozmosu Higgsov bozon može raspasti na 15 različitih načina. "Dosadašnjim mjerenjima mi smo pronašli dva od takvih raspada i to odgovara očekivanjima da jest Higgsov bozon. Ali, želimo vidjeti da ta nova čestica ima i ostala svojstva koja očekujemo od Higgsova bozona kako bi se moglo potvrditi radi li se o Higgsovu bozonu ili o nečem drugom, nepoznatom", rekao je Brigljević na početku konferencije.


Potrebnim se čini podsjetiti kako je u srpnju ove godine, po otkriću čestice, koja bi mogla biti Higgsov bozon, odnosno “Božja čestica”, generalni director CERN-a Rolf Heuer rekao kako smo došli na prekretnicu u našem rezumjkevanju prirode te da će ovo otkriće “baciti novo svjetlo na mnoge tajne svemira”.  Upravo će na splitskoj međunarodnoj konferenciji trusta mozgova za fiziku biti riječi i o potragama za novim planetama i životom u svemiru.


Čini se kako idemo u suret novim planetarnim uzbuđenjima.  U znakovitoj knjizi “Skrivena istina” , autor Steven M. Greer najavljuje sljedeće:”Počet ćemo putovati duboko u svemir i sa drugim izvanzemaljskim civilizacijama – najprije s onima s kojima možemo najlakše uspostaviti  odnos – istraživati druge svjetove. Organski ćemo evoluirati u svemirske putnike; to se neće dogoditi odjednom. Postoji prag koji moramo prijeći-univerzalni mir”.


Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
1. listopada 2012.