04
Sat, Jul

Pejo Gašparević
Typography

politicki vrh u teznomHrvatski državni čelnici- predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik vlade Zoran Milanović i predsjednik Sabora Boris Šprem - položili su 15. svibnja 2012. vijenac i poklonili se žrtvama  križnog puta,  što su ih ubile komunističko-partizanske vlasti  u svibnju 1945. u slovenskom mjestu Tezno kod Maribora.

Priredio: Pejo Gašparević


"Došli smo se ovamo pokloniti žrtvama križnog puta, osobito svima onima koji su bez krivnje i bez suda izgubili živote" rekao je u kratkoj izjavi za novinare u Teznom predsjednik Josipović.
Premijer Milanović podsjetio je da je Tezno, prema onome što se zna, najveća masovna grobnica gdje je likvidirano i zakopano više tisuća ljudi.
"To je ratni zločin jer su likvidirani bez suđenja, a sve da je suđenja i bilo riječ je o velikoj većini o nedužnim mladim ljudima koji su bili pripadnici druge vojske i zato je ovo mjesto na koje, po nama, treba dolaziti" rekao je Milanović.


Predsjednik vlade također je ustvrdio kako državni vrh zanimaju samo žrtve i da su one neprijeporno u Teznom.
Predsjednik Sabora Šprem kazao je da se desetljećima prešućivala istina o žrtvama križnog puta i ocjenio da je vrijeme da se preispita zakon o blagdanima i radnim danima i da se spomen dan obilježi na drukčiji, primjereniji način jer "ima dosta kontradiktornosti u različitim tumačenjima".
"Organizirat ćemo svestranu stručnu javnu raspravu u koju će biti uključena šira javnost i nastojati sva ta obilježavanja urediti na primjeren, suvremeni europski način" kazao je Šprem.


Na novinarsko pitanje o tome bi li dolazak trojice najviših hrvatskih dužnosnika u Tezno mogao nekome smetati u Hrvatskoj, predsjednik Josipović kazao je da ne vidi koga bi moglo smetati da se na takav način to dostojno obilježi.


"Uostalom, mi smo odlučili i malo racionalizirati troškove. Bilo je mnogo mjesta na koje se odlazilo odvojeno, a sad će se ići zajedno" kazao je hrvatski predsjednik, dodavši kako je državni vrh jedinstven bez obzira na pojedinačku stranačku pripadnost te da se time stvari pojednostavljuju, ali im se i daje veći dignitet.
Prije dolaska trojice predsjednika iz Hrvatske vijenac je u ime slovenske vlade pred spomenik žrtvama položio i slovenski premijer Janez Janša.
Tezno je jedna od više od 500 masovnih grobnica na području Slovenije, po ocjenama nekih analitičara možda i najveća, čije je iskapanje počelo u drugoj polovini prošlog desetljeća.


Riječ je o nekadašnjem protutenkovskom rovu, širine 3-4 metra, a dugom oko 1500 metara, u kojem su 1945. ubijene i bačene na tisuće pripadnika snaga koje su se borile protiv partizana, u najvećoj mjeri hrvatskih domobrana i ustaša, ali i civila. Istraživanja kroz 14 sondaža protutenkovskog rova pokazala su da su ljudski ostaci u 740 metara dužine rova na dubini od 120 do 170 centimetara. Precizni izračun broja žrtava vrlo je teško napraviti, ali po ocjenama stručnjaka, u golemoj grobnici nalaze se posmrtni ostaci najmanje 15 tisuća, a po nekim podacima, možda i 60 tisuća osoba, zbog čega neko Tezno zovu i jugoslavenskom "Katynskom šumom", po uzoru na pokolj 15 tisuća poljskih časnika koji je 1940. proveo Staljinov SSSR.


Za Posavinu.org priredio: Pejo Gašparević
15. svibnja 2012.