28
Sat, Nov

Pejo Gašparević
Typography

pejo gasparevic naslovnicaNaš suradnik Pejo Gašparević  detaljno prati predizbornu kampanju za lokalne izbore u Hrvatskoj što će se održati 19. svibnja ove godine. Objavljujemo njegov tematski uradak iz Splita.


Piše: Pejo Gašparević
Četvero kandidata za splitskoga gradonačelnika koji, po dosadašnjim anketama i procjenama medija, imaju prednost u utrci za tu dužnost - sadašnji gradonačelnik Željko Kerum te Anđelka Visković, Ivo Baldasar i Vjekoslav Ivanišević - smatraju kako treba preurediti istočnu obalu kako bi se izbjegle prometne gužve, protiv su stvaranja antagonizma između Splita i Zagreba, a u rješavanju teškoća u Hajduku Kerum je za najveće promjene.

Željko Kerum (HGS) istaknuo je kako sadašnja Uprava i Nadzorni odbor Hajduka ne razmišljaju o prihodima kluba te su povećali troškove, a nisu smanjili rashode.

"Sadašnja uprava i nadzorni odbor Hajduka su loši i njih je trebalo davno smijeniti", rekao je Kerum. Grad kao većinski vlasnik Hajduka te udruga "Naš Hajduk" i navijači "trebaju razmišljati koga dugog dovesti i na koji način to riješiti", rekao je Kerum za Hinu.

Nezavisna kandidatkinja Anđelka Visković smatra pak da je Hajduk kroz projekt "Naš Hajduk" dobio "najdemokratskije izabran" nadzorni odbor i upravu kluba.

"Hajduk je u velikim financijskim teškoćama te se Nadzornom odboru i Upravi mora dati prilika da riješe tu situaciju", rekla je Visković i dodala da Hajduk Splitu znači mnogo više od samog nogometa.

Kandidat liste SDP-HNS-HSU Ivo Baldasar zagovara referendum na kojem bi se Splićani očitovali o tome treba li Hajduk prodati tako da grad zadrži 25 posto plus jednu dionicu i treba li Hajduk ostati u vlasništvu grada. Grad bi, prema tom prijedlogu, u proračunu za svaku godinu predvidio najmanje pet milijuna kuna za subvenciju Hajduku, ali ne izravno, nego kroz održavanje stadiona i pomaganje Hajdukovoj omladinskoj školi.

"Nisam zadovoljan stanjem u Hajduku, nemam gušta gledati drugorazredne utakmice, niti mislim da je Hajdukova sudbina vječno biti drugi. Želim moćnog Hajduka za velika natjecanja", poručio je Baldasar.

Kandidat koalicijske liste HDZ-HSP AS-HČSP-HSLS-HDS-BUZ Vjekoslav Ivanišević ističe kako je Hajduk uz Marjan i Sv. Duju jedan od najprepoznatljivijih simbola Splita i Dalmacije.

"Dok je god većinski vlasnik, grad Split mora se brinuti o klubu, što, nažalost, dosad često i nije bio slučaj jer nije bilo učinkovitog nadzora u funkcioniranju kluba i njegovu financijskom stanju. Potrebno je razraditi jasnu viziju, plan i strategiju izlaska Hajduka iz krize", rekao je Ivanišević Hini.

Po njemu, stabilno upravljanje Hajdukom može se postići "iznajmljivanjem upravljačkih prava ili dokapitalizacijom kluba uz zadržavanje kontrolnog paketa dionica od 25 posto plus jedna dionica". "Hajduk je važan zbog ljudi, važan je kao institucija, a i kao tvrtka", zaključio je Ivanišević.

Na pitanje postoje li antagonizmi između Zagreba i Splita kao dva najveća hrvatska grada, to jest između sjevera i juga Hrvatske, Baldasar je istaknuo kako realno nema problema između Zagreba i Splita, sjevera i juga.

"Premala smo država da bi se mogla ostvariti potpuna decentralizacija uprave, a Split će biti bogat i razvijen kada bude imao pragmatičnu, učinkovitu i otvorenu Gradsku upravu koja će raditi u interesu grada", rekao je Baldasar odgovarajući Hini .

Anđelka Visković istaknula je da će se, bude li izabrana za gradonačelnicu, zauzimati za regionalizaciju Hrvatske i pozicioniranje Splita kao središta regije. "Split naprosto mora dobiti mjesto koje to zaslužuje", rekla je Visković.

Kerum je rekao kako ne postoji antagonizam između Zagreba i Splita niti ga treba biti.

"To forsiraju pojedini mediji i novinari koji sebe nazivaju piscima jer njima nije drago, niti oni idu u smjeru da u Hrvatskoj vlada sklad i da ne bude mržnje", ocijenio je Kerum.

Ivanišević pak misli da je Split Zagrebu "uvijek bio rezervat za pojačanja, a Zagreb je Splitu i Splićanima uvijek bio projekcija i san budućnosti".

"Split i Zagreb su povijesne točke Hrvatske koje su psihološki bitne za njezino dobro funkcioniranje", rekao je Ivanišević.

Svi kandidati za splitskoga gradonačelnika slažu se kako treba preurediti istočnu obalu, gdje su u neposrednoj blizini gradske luke željeznički i autobusni kolodvor, te se za ljetnjih mjeseci u tom dijelu grada stvaraju velike prometne gužve i zastoji.

Vjekoslav Ivanišević smatra kako se "jedinstvenim obuhvatom" trebao urediti željeznički i autobusni kolodvor te područje Katalinićeva brijega i zgrade "Dalmacijavina".

"Tamo mora ostati zadnja postaja željezničke stanice, skraćeni i smanjeni broj kolosijeka, tako da se otvori prostor za turističke i komercijalne sadržaje. Tamo mora biti i autobusni kolodvor, ali ne kao 'boravište' autobusa, nego kao prolazna postaja, a u tom dijelu grada trebalo bi napraviti i parkiralište", dodao je Ivanišević.

Baldasar je rekao kako je rekonstrukcija istočne obale najvažniji projekt njegova programa jer je ključan za dugoročni razvoj Splita.

"Moj plan je da se od sadašnjih deset zadrže samo četiri željeznička kolosjeka te ukrcajno-iskrcajna autobusna i željeznička postaja. Glavni željeznički i autobusni kolodvor s pripadajućim putničko-servisnim terminalom premjestili bi se u Koplicu", objasnio je Baldasar.

Dodao je da bi se na istočnoj obali mogli izgraditi hoteli i kongresni centar s 2500 do 2800 mjesta.

"Taj bi kongresni centar bio na mjestu današnje zgrade Dalmacijavina, s pogledom na Brački kanal i Split te bi sam po sebi bio atrakcija", istaknuo je Baldasar.

Anđelka Visković smatra da cestovni i željeznički promet "jednim dijelom" treba zadržati na istočnoj obali, ali u tim odlukama mora sudjelovati struka.

"Definiranjem projekta istočne obale svakako će se riješiti i pitanje gužve u ljetnim mjesecima. Grad u ovom slučaju mora biti koordinator, a ne investitor i o tom pitanju treba žurno početi razgovore s mjerodavnim ministarstvima", rekla je Visković.

Željko Kerum rekao je kako se u vezi s preuređenjem splitske istočne obale "dosad odradilo 99 posto papirologije i nacrta rješenja tog problema" tako da izravno s istočne obale preko parkirališta na Bačvicama idu četiri traka do Poljičke ceste te bi se tako brzo izlazilo iz grada i u nj ulazilo.

Po Kerumovim riječima, preuređenjem istočne obale u tom bi dijelu grada trebalo izgraditi i veliku garažu kojom bi se osiguralo parkiralište za sve automobile iz gradske jezgre.

"Tu također moraju biti izgrađene koncertne i kongresne dvorane te poslovni, uredski i turistički sadržaji", rekao je Kerum. Dodao je kako će "na kraju krajeva to biti privatna investicija".

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević