11
Tue, Aug

Pejo Gašparević
Typography

josipovicJosipović o komunističkim zločinima i "Lex Perkoviću"Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je  da se problem vezan uz zakon o europskom uhidbenom nalogu pretvorio u veliku za Hrvatsku štetnu priču i na unutarnjopolitičkom i na vanjskopolitičkom planu.

Piše: Pejo Gašparević

Europski uhitbeni nalog izazvao je prijepore između sadašnje vlasti lijevog centra u Hrvatskoj i službenog Bruxellesa. Vladajući u Hrvatskoj su oklijevali europski uhidbeni nalog primjeniti i na slučaj Josipa Perkovića (Lex Perković) čije izručenje traži Njemačka jer ga se sumnjiči za umješanost u Udbinu likvidaciju Stjepana Đurekovića ali i drugih Hrvata u Njemačkoj koji se nisu slagala s kominističkim Titovim režimom.

Za takvo držanje aktualne vlasti u Hrvatskoj iz Europske Komisije je stiglo oštro upozorenje kako to znači "da se nekoliko kriminalaca osumnjičenih za ubojstvo hrvatskih emigranata u drugoj europskoj zemlji tijekom komunističkog režima može i dalje skrivati iza hrvatskih granica". Ova ocjena Europske komisije ne ostavlja ravnodušnim gotovo nikoga na hrvatskoj političkoj pozornici gdje vladajući odbacuju takve kvalifikacije dok oporba i HDZ, ali i znatan dio intelektualne i medijske javnosti izražavaju suglasnot sa tvrdnjama da se u Hrvatskoj pokušava za taškati "komunističke zločine".

O tom problemu oglasio se i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je priznao da je slučajem "Lex Perković" napravljena velika šteta Hrvatskoj.

"Mi smo na žalost cijeli taj problem koji se dogodio pretvorili u jednu veliku za Hrvatsku štetnu priču, kako na unutarnjopolitičkom planu, tako i na vanjskopolitičkom planu", rekao je predsjednik Josipović novinarima nakon susreta s građanima u Uredu predsjednika, upitan je li Hrvatskoj trebao ovakav scenarij oko europskog uhidbenog naloga. Podsjetio je i da je u srpnju rekao da, ako smo pogriješili, pogrešku treba ispraviti.

Josipović drži kako smo danas, kao zrelo društvo, u sretnoj poziciji da otvorimo pitanja iz povijesti, posebice ona vezana uz političke teme i zločine motivirane politikom.

Da bi se to pitanje uspješno otvorilo i da ono bude određena katarza i poruka, to mora biti učinjeno tako da se izbjegnu stranački ili dnevnopolitički obračuni - kao što se danas čini, smatra predsjednik Josipović.

"Osvijestiti problem političkih zločina znači imati jednake kriterije i prepoznati da zločin nema političke boje u smislu današnjih političkih preferenci i pripadnosti. Znači, prepoznati da je ostalo mnogo nerazjašnjenih ubojstava, primjerice Brune Bušića, ali i nerazjašnjenih ubojstava s drugačijim političkim predznakom, primjerice Milana Levara i Milana Krivokuće, obitelji Zec", rekao je.

Predsjednik Republike smatra kako je danas potreban zreli politički pristup bez dnevnopolitičkih strasti. "To pretpostavlja kažnjavanje počinitelja bez obzira koje su boje, ako postoje uvjeti da se otkrije počinitelj. Moramo imati i jasne moralne kriterije koji su jednaki prema svima. Na žalost, mi takve kriterije izgleda još uvijek nemamo i ja se za njih borim", naglasio je Josipović.

Nedopustivim smatra da o tome s ekrana i javne televizije lekcije dijeli i osoba koja je osuđena za političko ubojstvio i pod nejasnim okolnostima je na slobodi umjesto da je bila u zatvoru.

"Moramo imati apsolutno jednake kriterije i ja sam za to da svatko, pa i Josip Perković, koji ima uvjeta za odgovornost, odgovara, to je demokratski pristup jednakih kriterija", istaknuo je predsjednik Josipović.

Založio se za osnivanje istražnog povjerenstva koje bi riješilo taj problem, koji, kako je ocijenio, postaje ozbiljni kamen razdora u društvu. Smatra da bi u tom povjerenstvu, umjesto stranaka, trebali biti predstavnici pravosuđa i povjesničari.

Predsjednik Republike nije želio komentirati pitanje je li u slučaju Perković nastupila zastara, rekavši da se to može pred nekim sudom pojaviti kao predmet.

Potvrdno je odgovorio na pitanje zalaže li se za ustavne promjene o nezastarijevanju komunističkih zločina. "To je pitanje odnosa društva ne samo prema političkim, već i svim najtežim zločinima. Osobno bih bio za to da se od zastare izuzmu ne samo politička ubojstva, nego i sva teška ubojstva koja su po zloćudnosti u rangu političkih. Podržavam izmjenu Ustava ili zakona po kojem bi sva najteža ubojstva, uključivši i politička, bila izuzeta od zastare. Neke države imaju taj pristup i nema razloga da ga mi nemamo", rekao je predsjednik Josipović.

Za GIP piše Pejo Gašparević
31. 08. 2013.