Pejo Gašparević
Typography

KNJIGA "KONAČNO SLOBODNA!" - ASIA BIBI SIMBOL PROGONA KRŠĆANA

SPLIT: 31. siječnja 2020. - Knjiga "Konačno slobodna!", u kojoj pakistanska kršćanka Asia Bibi, koja je zbog bogohuljenja bila osuđena na smrt vješanjem, autorici, francuskoj novinarki Anne-Isabele Tollet svjedoči o devetogodišnjem mučenju u iščekivanju izvršenja kazne, predstavljena je u nakladničkoj kući Verbum u Splitu.

Piše Pejo Gašparević

Glavni urednik Verbuma Petar Balta je istaknuo kako je Asia Bibi postala "simbol mučeništva i progon kršćana" u 21. stoljeću te simbol borbe za ljudska prava i dostojanstvo čovjeka.
"Ona je zbog lažne optužbe za bogohuljenje proroka Muhameda završila u zatvoru, osuđena je na smrtnu kaznu vješanjem i provela je devet godina mučena i ponižavana u pakistanskim zatvorima. Nakon mnogobrojnih pritisaka i apela, kojima su se pridružili snažno i papa Benedikt XVI., a poslije i papa Franjo i preko vatikanske diplomacije i u tajnosti, Asia Bibi je oslobođena, uspjela je napustiti Pakistan i sada živ na tajnoj lokaciji u Kanadi", rekao je Balta.

Dodao je kako Asia Bibi u knjizi prvi put "iznosi svoje svjedočanstvo te dolazi do izražaja njezina životna odluka da ostane uz Krista".
"Posebice je dramatično to što joj je u jednom trenutku ponuđeno da će biti puštena iz zatvora i da će joj se ukinuti smrtna presuda ako odustane od vjere u Krista i prihvati islam, međutim - ona je ustrajala u svojoj vjeri u Krista", istaknuo je Balta.asia bibi kona no slobodna 600

Po njegovim riječima, zanimljivo je kako je vezano uz njezin slučaj izišlo na vidjelo da postoje ljudi muslimanske vjere koji su spremni braniti pravdu. Među njima je i jedan od pakistanskih političkih dužnosnika, guverner koji je zaključio da je presuda kojom je osuđene na smrtnu kaznu nepravedna i koji je u konačnici platio životom zauzimanje za njezino oslobođenje, rekao je Balta.

Fra Ante Vučković je istaknuo kako slučaj Asije Bibi ilustrira različite pristupe zapadnokršćanske i islamskopakistanske kulture.

"Crkva je davno odlučila da ljude koji hule na Boga neće kažnjavati ni preko državnih ni preko svojih zakona, nego pokušava ući u dijalog. Sad se suočavamo s kulturom koja nije u toj fazi, koja još drastično inzistira na teškoj kazni zatvora za ono što se smatra bogohulom. Tako nam Asia Bibi služi kao lakmusov papir mjerenja različitih kultura", objasnio je Vučković.

Po njegovom tumačenju, u knjizi je vidljivo da se novinarka iz zapadnog svijeta slobode vjere bori za Asiju Bibi, koja je u drugačijem svijetu osuđena na smrt zbog "podmetanja joj bogohuljenja".asia bibi 1024

"To pokazuje kako je iz jednog drugačijeg svijeta ipak moguće intervenirati u drugačijem svijetu političkim i medijskim polugama, i zbog toga je ova knjiga jako zanimljiva", istaknuo je.
Hrvatsko izdanje knjige "Konačno slobodna!", kako je rečeno, objavljeno je istodobno sa svjetskom premijerom na francuskom jeziku.