08
Sat, Aug

Pejo Gašparević
Typography

Prenosimo intervju našeg suradnika Peje Gašparevića za portal Vijesti.ba u izvornoj varijanti na bosanskom jeziku. Gašparević je iznio svoja stajališt o aktualnoj situaciji i procjeni razvoja prilika u BiH.

pejo gasparevic vijesti ba

Koalicija SDA i SBB ideološki je prirodnija koalicija, jer ima sličan politički svjetonazor. To je prirodniji politički savez u odnosu na onaj sa DF-om, koji se želio deklarirati kao ljevičarska stranka, no prema mojoj procjeni, ova politička opcija nema znanja o tome šta je to moderna ljevica i moderna socijaldemokratija, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba politički analitičar Pejo Gašparević.

VIJESTI.BA: Kako ocjenjujete politički dogovor SDA i SBB-a i novoformiranu koaliciju? Očekujete li stabilizaciju prilika u BiH?

GAŠPAREVIĆ: Novouspostavljena koalicija će se usredotočiti na uspostavu Vlade FBiH, ali bez dosadašnjeg koalicijskog partnera DF-a. To je za FBiH glavna politička novost ove koalicije. Međutim, treba reći i da ovaj koalicijski sporazum ima ambicije prekompozicije vlasti na svim razinama. Očigledno je da su autori ove koalicije svjesni da se ona mora prvo uspostaviti na federalnoj razini, vidjeti efekte rješavanja tog problema, da bi se onda pristupilo prekompoziciji na državnoj razini, koja može značiti svašta, a i ništa. Tu su moguće političke zamke, ali je moguće i da se zbog potrebe stabilnosti BiH i taj problem riješi.
Mislim da je koalicija SDA i SBB ideološki prirodnija koalicija, jer ima sličan politički svjetonazor. To je prirodniji politički savez u odnosu na onaj sa DF-om, koji se želio deklarirati kao ljevičarska stranka, no prema mojoj procjeni, ova politička opcija nema znanja o tome šta je to moderna ljevica i moderna socijaldemokratija. DF se na momente ponašao obezglavljeno i politički nezrelo, što je generiralo političku konfuziju i stvaralo nove konflikte.
Osim toga, lider DF-a Željko Komšić nikada u osam godina, koliko je bio u Predsjedništvu BiH kao hrvatski član, ali bez potpore hrvatskog biračkog tijela, nije imao političko samopouzdanje, vjerovatno znajući da sudjeluje u igri koja je dio problema, a ne dio rješenja BiH. Čini se da su oni koji su ga nagovorili, misleći na međunarodnu zajednicu i domaće aktere, da se uhvati delikatnog posla ulaska u Predsjedništvo BiH većinskim bošnjačkim glasovima, ti isti ga sada odgovaraju od toga, odnosno da ga pozadinski miču sa političke scene, jer se vidi da generira političku krizu.

VIJESTI.BA: Kažete da prilikom realizacije ove koalicije na državnom nivou postoje političke zamke. Na šta konkretno mislite?

GAŠPAREVIĆ: Tu su dvije razine potencijalnih poteškoća. Ključno je to kako će se riješiti problem na relaciji Savez za promjene, odnosno Mladena Ivanića, i SNSD-a Milorada Dodika koji je predsjednik RS-a. Oni za sada imaju nepomirljivu personalnu konfliksnost, ali i konfliktnost dva politička bloka. Moguće je da i između njih nastane jedna vrsta pacifikacije, kako se to desilo između Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, koji su bili politički protivnici sa osobnim animozitetima. Dakle, moguće je da dođe do pomirbe i u RS-u, što bi olakšalo prekompoziciju vlasti na državnoj razini.
Međutim, ne dođe li do tog pomirenja, onda je nepoznanica kako će se ponašati Savez za promjene, odnosno Ivanić, da li će se on usaglasiti da se sa državne razine miču kadrovi DF-a ili ne. Moja procjena je da je Ivanić prepametan i preiskusan političar i on će tu znati pronaći mjeru. Ona možda neće biti nagla, ali vjerujem da će se složiti sa time da DF izađe iz vlasti na državnoj razini, radi viših državnih ciljeva, ali i regionalnih i geopolitičkih. Zaista nam je potrebna stabilnost zbog nadirućeg migrantskog problema koji će sigurno zakačiti i BiH, a za šta smatram ne postoji politička spremnost.
Vjerujem da koalicija između Izetbegovića i Radončića znači i politički kraj Komšića, tačnije njegove političke karijere kakvu smo do sada poznavali. Ona može biti oživljena, ali to će biti sasvim drugi kontekst i okolnosti, no ja mu ne dajem velike šanse.

VIJESTI.BA: Šta bi za BiH značio ulazak SNSD-a na državni nivo?

GAŠPAREVIĆ: Dodik je nedavno, svjesno ili omaškom, rekao da nema ambicija da ulazi u vlast na državnoj razini. Međutim, ta izjava može biti taktičke naravi da bi se opipao puls, vidjelo kako se reagira. No, nema vidljivih reakcija na tu izjavu. Isto tako, moguće je da se o njoj raspravlja u zatvorenim krugovima.
Smatram da bi ulazak SNSD-a u vlast na državnoj razini u ovoj situaciji bio bi novi rizik, jer bi to značilo potiskivanje Ivanića i Saveza za promjene, na što Ivanić, s obzirom na svoje iskustvo, profil i zavidne političke reference, neće pristati.

VIJESTI.BA: Kada govorimo o koaliciji SDA i SBB-a, bilo je i određenih primjedbi , koje su se između ostalog odnosile na nacionalnu homogenizciju, tačnije na to da će ovaj proces izazvati nove tenzije. Jesu li ovakve primjedbe  opravdane?

GAŠPAREVIĆ: Ja zaista ne razmišljam o koaliciji na takav način, niti izvodim takav zaključak. Svoj stav temeljim na tome da je koalicija Izetbegović - Radončić stvorena na mig međunarodnih struktura, dakle postoji i njihov interes, a on je prema mojoj interpretaciji stabilnost i sigurnost BiH. Osim toga, koalicija ima podršku Islamske zajednice u BiH, što je jako važan momenat u razmatranju njene perspektive. Teško da će bilo ko iz bošnjačkog, srpskog ili hrvatskog nacionalnog korpusa moći računati na veliki politički uspjeh bez podrške Islamske zajednice, Srpske pravoslavne crkve ili Katoličke crkve. Dakle, mora postojati neka vrsta srdačnosti između političkih i vjerskih struktura, kako bi se stabilnost u BiH razvijala u pozitivnom smjeru.

VIJESTI.BA: Može li dogovor SDA i SBB-a u neku ruku uticati i na ujedinjenje ljevice u BiH?

GAŠPAREVIĆ: Sadašnja situacija dovela je stranke koje se žele deklarirati kao ljevičarske u poziciju da se mogu osjećati politički komforno. One nisu ili uskoro neće biti nigdje u vlasti, što ih dovodi u poziciju da svoju političku energiju usmjere na profiliranje ljevice u BiH. To je ogromna šansa da se ljevica u BiH profilira na moderan način. BiH potrebna je jaka i stabilna ljevičarska politička opcija.
No, prema mom mišljenju, tu će morati doći do velikih preadaptacija. Sadašnji ljevičarski politički spektar u BiH u velikoj mjeri na ovaj ili onaj način još robuje titoizmu, boljševizmu, koji je politički poražen. Time se ne može napraviti nikakav politički prodor. Ljevica u BiH ima problem što se nije dovoljno emancipirala od taloga te prošlosti.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba){jathumbnail off}