07
Fri, Aug

Pejo Gašparević
Typography

pejo gasparevic naslovnicaNaš suradnik Pejo Gašparević pratio je u Dalmaciji obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima (23. kolovoza). Prenosimo njegovo profesionalno izvješće.

SPLIT: "Neuklonjeni tragovi komunizma u Republici Hrvatskoj" naziv je javne tribine održane  u Splitu na kojoj je istaknuto da su Hrvatskoj još uvijek duboki tragovi komunističkog režima koji je vladao gotovo pola stoljeća te da ubuduće treba spriječiti uključivanje bivših članova komunističke partije na važna mjesta u hrvatskom društvu.

Također je izraženo čuđenje što u Hrvatskoj ne samo da nitko nije odgovarao za komunističke zločine nego se nitko nije niti ispričao zbog njih.

Uvodničar Branimir Lukšić je istaknuo kako je komunizam pokušao uništiti hrvatski identitet i međunarodni ugled Hrvatske te da su tragovi komunističkog mentaliteta i sada vidljivi Hrvatskoj. "U Hrvatskoj treba zabraniti bivšim članovima komunističke partije (KP) zaposjedanje visokih mjesta u politici, diplomaciji, vojsci i policiji", naglasio je Lukšić. Pri tomu je naglasio kako su se bivši Udbaši i KOS-ovci uvukli u sve pore društva.

Ustvrdivši kako je titoizam bio najrasprostranjenija diktatura i najučinkovitiji totalitarizam, Lukšić je rekao kako bi u Hrvatskoj trebalo "posthumno osuditi diktatora Josipa Broza zbog zločina za koje je odgovoran".

"U Hrvatskoj treba ukinuti sve spomenike i nazive ulica koji su dobili imena po diktatoru", dodao je Lukšić. Također smatra kako u Hrvatskoj treba zabraniti znakovlje bilo koje diktature i totalitarizma počev, kako se izrazio, od kukastog križa do petokrake, te uz Dan žrtava fašizma uvesti i Dan žrtava komunizma.

Po Lukšićevim riječima komunisti se u Drugom svjetskom ratu nisu borili za Hrvatsku nego "za sovjetsku komunističku Jugoslaviju", Po njegovom tumačenju kada se govori da su se komunisti u Drugom svjetskom ratu borili za Hrvatsku to predstavlja uvredu za branitelje Domovinskog rata.

"Uz povijesni hrvatski antifašizam potrebno je njegovati i povijesni hrvatski antikomunizam", kazao je također Lukšić.

On je također upozorio kako je Hrvatskoj napravljena šteta zbog toga što nije donesen zakon o lustraciji kojim bi se spriječilo bivše komuniste, koji su se ogriješili o hrvatski narod za vrijeme Titove vladavine, da se ponovno infiltriraju u institucije sistema i medije.

A o lustraciji se, u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, raspravljalo i u Trogiru na  saboru domoljubne udruge Croatorum. Ta je  udruga na izvanrednom saboru u Trogiru jednoglasno   donijela odluke kojima se zagovara raspisivanje referenduma o lustraciji za dužnosnike koji su se ogriješili u komunističkom režimu te referenduma o ukidanju zakona o općem oprostu za one koji su u Domovinskom ratu pobunili protiv neovisnosti Republike Hrvatske.

30 izaslanika iz Hrvatske i inozemstva na Saboru udruge Croatorum održanom u Trogiru jednoglasno donijelo odluku o prikupljanju potpisa za dva referenduma: provođenje Rezolucije Vijeća Europe (VE) 1481 koja daje mogućnost lustracije za sve one koji su se ogriješili u komunističkom režimu, te ukidanje zakona o općem oprostu za one koji su se u Domovinskom ratu pobunili protiv samostalnosti Hrvatske, rekao je za Hinu tajnik udruge Croatorum Zoran Berkić.

Pojasnio je kako će slijedeća dva mjeseca diljem Hrvatske Udruga Croatorum provoditi medijsku promidžbu donesenih odluka i upoznavati građane sa potrebom raspisivanja ta dva referenduma.

"Promidžbu i prikupljanje potpisa za ta dva referenduma organizirat ćemo zajedno sa braniteljskim udrugama koje su nam se već javile i izvijestile da žele sudjelovati u tim aktivnostima", rekao Berkić.

Također je istaknuo da je  izvanrednim Saborom u Trogiru predsjedao predsjednik Udruge Croatorum Krunoslav Mačković koji živi u Nici (Francuska) gdje je prije dvije godine i osnovana Udruga, a prošle godine u travnju osnovana je i u Hrvatskoj.

"Udruga Croatorum okuplja i ujedinjuje domoljube u Hrvatskoj i cijelom svijetu", kazao je Berkić.

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
24. kolovoza 2013.