26
Mon, Oct

Pejo Gašparević
Typography

josipovic natoNaš suradnik Pejo Gašparević u Splitu je pratio iznimno važnu Treću konferenciju načelnika glavnih stožera zemalja Srednje Europe i američkih vojnih stručnjaka. Na konferenciji se raspravljalo u gorućim svjetskim sigurnosnim izazovima te je izražena zabrinutost stanjem u Ukrajini.

Piše: Pejo Gašparević

Treća konferencija načelnika glavnih stožera zemalja srednje  Europe, koju organizira zapovjedništvo američkih snaga u Europi, održana je u četvrtak (20. ožujka 2014.) u splitskom hotelu Le Meridien Lav a  otvorio je  predsjednik RH Ivo Josipović.
 
Josipović je naglasio kako je temeljna poruka konferencije da je srednja Europa stabilna te da su zajednički napori u obrambenim pripremama, u vježbi i u opremi, ključni za stabilnost središnje Europe.

"Najviši vojni dužnosnici zemalja srednje Europe okupili su se da bi razmotrili suradnju i ojačali je", rekao je Josipović.

On je također kazao da očekuje da će zaključci ove konferencije biti pozitivni u smislu daljnjeg jačanja suradnje i racionalizacije s jedne strane, te jačanja efikasnosti oružanih snaga svih zemalja s druge strane.

Na konferenciji su sudjelovali načelnici glavnih stožera iz Hrvatske, Poljske, Rumunjske, Bugarske, Slovenije, Mađarske, Češke i Slovačke te zapovjednici nacionalne garde iz nekoliko američkih saveznih država.

U razgovoru s novinarima Josipović je ocjenio da je situacija u Ukrajini iznimno opasna i da bi mogla ugroziti svjetski mir.

»Događaji u Ukrajini su iznimno opasni, vidimo kako su zemlje koje nisu članice NATO saveza izloženije rizicima nego one koje jesu«, rekao je Josipović odgovarajući na pitanja novinara pošto je otvorio konferenciju.

Sada je najvažnije da sve političke snage budu usmjerene na mir u Ukrajini, rekao je on. »Bilo bi najstrašnije da sadašnja situacija u Ukrajini izmakne kontroli – to je nešto što bi moglo ugroziti mir u svijetu«, istaknuo je Josipović.

»Vjerujem uvijek u diplomaciju, u pregovore i mislim da je svima u interesu, doslovno svima, da se sadašnja kriza (u Ukrajini) zaustavi i da mir ponovno zavlada«, kazao je Josipović.
Rekao je i da se »možda stvari malo previše dramatiziraju« kada su u pitanju hrvatski MIG-ovi koji su ostali na remontu u Ukrajini.

»Znali smo da avioni moraju na remont, oni su otišli (u Ukrajinu) nakon javnog natječaja; znamo isto tako da nemamo novaca, a možda ni potrebe za nekom velikom eskadrilom novih aviona. Mislim da su okolnosti do kojih je došlo, to jest događaji u Ukrajini, bili nepredvidivi i da ćemo iz toga na vrijeme izaći i da će naše nebo ostati pod našim nadzorom«, rekao je Josipović.

Zapovjednik NATO-a za Europu američki general Philipp Breedlove je upozorio kako je situacija u Ukrajini zabrinjavajuća za Europi i da ja nužno tražiti mirno rješenje tog konflikta.
„Zabrinuti smo situacijom u Ukrajini, ovo je zabrinjavajući trenutak za Europu i nastavit ćemo tražiti mirno rješenje“, rekao je general Breeedlove danas u Splitu odgovarajući na pitanja novinara.
Po riječima generala Breedlovea za NATO je najvažnije da teži pronalaženju politički mirnog odgovora na problem u Ukrajini.

„Vjerujem da odgovorne nacije poštuju granice i suverenitet međunarodno priznatih zemalja, te da djeluju sukladno međunarodnim sporazumima“, rekao je zapovjednik NATO-a za Europu general Breedlove u vezi s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Suduonici splitskog vojnog summita, osim krize u Ukrajini, raspravljali su  o svim najvažnijim sigurnosnim i obrambenim temama cijeloga svijeta.

Novinare je posebice zanimalo povezuje li se NATO-ova inicijativa “Pametne obrane” sa zbivanjima u Ukrajini.
„Koncept "Pametne obrane" u uvjetima smanjenih financijskih resursa omogućuje maksimalnu iskoristivost naših resursa u izgradnji zajedničkih sposobnosti i normalno je da taj koncept pomaže da rješavamo krize diljem svijeta jer ćemo moći bolje zajedno djelovati i moći ćemo popuniti naše nedostatke za sudjelovanje u operacijama i odgovorima na krize“, istaknuo je general Lovrić. Dodao je kako se radi o iznimno važnom konceptu.

General Breedlove je dometnuo kako incijativa „Pametne obrane“ omogućava oblikovanje zajedničkih snaga za rješavanje konflikata te da svaka pojedinačna nacija,  sukladno svojim mogućnostima,  u sklopu NATO-a doprinosi zajedničkim naporima u prevladavanju kriznih žarišta.
„Taj koncept nam omogućava širok spektar angažmana i djelovanja u suočavanju s izazovima“, dodao je general Breedlove.

Za GIP piše Pejo Gašparević
Split: 20. ožujka 2014.