24
Sun, Jan

Pejo Gašparević
Typography

linic milanovicIsključenjem Slavka Linića iz SDP-a Hrvatske završena je njegov stranački angažman ali je stvoren dubok unutarstranački raskol kojeg će biti teško sanirati. Glavni odbor SDP-a je tajnim glasovanjem odlučio sa 50 glasova za, 47 protiv i jednim suzdržanim isključiti Linića, a tako tjesan ishod glasovanja govori kako je za dlaku izbjegnut pad sadašnje Vlade RH lijevoga centra na čelu sa Zoranom Milanovićem, ljutog Linićevog protivnika.

Ishodom glasovanja kojim se Linića ne bi eliminiralo iz iz SDP-a, a za što mu nedostajalo, sportski rečeno, samo nekoliko centimetara, bila bi odaslana poruka da u stranačkom Glavnom odboru Milanović kao šef stranke nema većinsku potporu a to znači da bi se, u tom slučaju, trebalo tražiti novog mandatara Vlade ili raspisati prijevremene parlamentarne izbor u Hrvatskoj ne čekajući njihovo redovno održavanje 2015. godine. Milanović, na čiji je prijedlog glasovanje bilo tajno a ne javno, ipak je sa uspio pobjediti Linića ali se čini kako je to pobjeda u kojoj je najveći gubitnik SDP Hrvatske. Tjesni ishod glasovanja u korist Milanovića pruža informaciju kako je SDP Hrvatske raspolućen gotovo na dvije jednake polovine od kojih jedna nema povjerenja u sadašnje vodstvo stranke. To je priznao i predsjednik Glavnog odbora SDP-a Josip Leko kako ne može negirati da u toj stranci postoji raskol.

"Raskol na ovom pitanju ne može se negirati, on je u ovom pitanju zaista dubok, a prelamaju li se preko tog pitanja i dublji odnosi unutar SDP-a, to moramo vidjeti", istaknuo je Leko.

Milanović je pak nakon glasovanja izrazio žaljenje što je stranka, u vezi sa slučajem Linić, terorizirala građane.
"Sada ćemo se još ozbiljnije posvetiti rješavanju gospodarskih pitanja", poručio je Milanović.

Nagomilane gospodarskie poteškoća u Hrvatskoj doista zahtjevaju žuran ekonomski oporavk, ali je upitno može li sadašnja Vlada u nepovoljnom ambijentu kojeg je u znatnoj mjeri i sama kreirala, uspjeti u idućih godinu i pol dana svog mandata napraviti čudo i oživjeti gospodarstvo obzirom da joj to u protekle dvije ipol godine mandata nije pošlo za rukom. Opravdano se postavlja pitanje, može li raspolućeni SDP povući državu iz gospodarskog mamurluka? Ništa manje važna nisu niti pitanja kakva je uopće sudbina SDP-a Hrvatske nakon najnovijih potresa kojima je bio izvrgnut u sučeljavanju između Linića i Milanovića?

Milanović je, podsjetimo, početkom travnja ove godine Linića smjenio sa dužnosti ministra financija rekavši mu da u njega više nema povjerenja i da više ne vidi mogućnost njihove suradnje. Milanović je posebice zamjerio Liniću da je u predstečajnoj nagodbi vinkovačke tvrtke "Spačva" oštetito državni proračun.

"Džava se ne može oštećivati i tu se ne može govoriti o očuvanju radnih mjesta", kazao je tada Milanović.

To je razbjesnilo Linića koji je tada rekao kako će se o svemu očitovati nakon što prođu izbori za EU parlament 25. svibnja jer, kako je obrazložio, ne želi svojim istupom naštetiti izbornom rezultatu SDP-a
I doista, nakon što su prošli ti izbori, na kojima je SDP doživio neuspjeh, Linić se obrušio na Milanovića optuživši ga kako je njegova smjena s ministarske dužnosti posljedica Milanovićevih medijskih spletki. Linić je u svojim istupima govorio kako Milanović štiti članove obitelji, prijatelje i određene krugove kojima, po Liniću, premijer pogoduje. Linić je također isticao kako Milanović protiv njega koristi tajne službe te da ga želi smjestiti u zatvor. Milanović je odbacivao Linićeve optužbe govoreći da su one nsitinite i da on sa time nema ništa. Verbalni obračuni Linića i Milanovića danima su kontaminirali hrvatsku medijsku i političku javnost.

U jeku političkog okršaja između Linića i Milanovića u javnost su isplivavala i razmišljanja o potencijalnom Milanovićevom nasljedniku na čalu SDP-a. Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina je obznanio kako se planira kandidirati za šefa stranke. Kao kandidata za Milanovićevog nasljednika spominje se i bivšega hrvatskog ministra vanjskih poslova Tonina Piculu. Na novinarsko pitanje ima li ambicija postati predsjednikom SDP-a, Picula je odgovorio "sve u svoje vrijeme". Čini se kako je Milanović za sada kupio vrijeme za ostanak na čelu SDP-a do parlamentarnih izbora 2015. godine. No, po mnogim pokazateljima, to ne znači i zaustavljanje erozije SDP-a.

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
08. lipnja 2014.