04
Tue, Aug

Pejo Gašparević
Typography

don ivan grubisicNaš suradnik Pejo Gašparević profesionalno prati i izvješćuje o višemjesečnom sporenju između splitskog svećnika don Ivana Grubišića i crkvenih vlasti koje pobuđuje pozornost javnosti.
O  najnovijim okolnostima tog "slučaja" objavljujemo uradak našeg suradnika.

Piše: Pejo Gašparević

Slučaj splitskog svećenik don Ivan Grubišić  koji se,  unatoč protivljenju crkvenih vlasti, politički angažirao, dobio je novu dimenziju pošto mu je iz Vatikana poručeno da će biti isključen iz “kleričkog staleža”, a on je uzvratio kako se ne namjerava povući iz politike bez obzira na takva upozorenja.
Ordinarijat Splitsko-makarske nadbiskupije objavio je danas  kako je Kongregacija za klerike u Rimu izrazila žaljenje zbog "tvrdokorne neposlušnosti" don Ivana Grubišića crkvenim zakonima i vlastitom ordinarijatu preuzevši mjesto zastupnika u Hrvatskome saboru unatoč zahtjevima crkvenih vlasti da se odrekne političkog djelovanja te da ga je upozorila da bi zbog neposluha crkvenim vlastima mogao biti isključen iz "kleričkog staleža".


Ordinarijat Splitsko-makarske nadbiskupije u današnjem priopćenju navodi kako želi upoznati crkvenu i građansku javnost s kanonskim statusom "našeg svećenika don Ivana Grubišića" te podsjeća da je nakon upućenog utoka Svetoj Stolici mjerodavna Kongregacija za klerike u Rimu pismom od 5. lipnja 2012. odgovorila velečasnom Ivanu Grubišiću.


Kongregacija u odgovoru ponajprije "izražava žaljenje zbog don Ivanove otvorene i tvrdokorne neposlušnosti crkvenim zakonima i vlastitom ordinarijatu preuzetim mjestom zastupnika u Hrvatskome saboru", i dodaje da je utok koji je don Ivan uputio Kongregaciji za biskupe, mjerodavna Kongregacija za klerike ocijenila neutemeljenim.


Kongregacija za klerike službeno opominje don Ivana Grubišića da se strogo drži zahtjeva koje mu je izrekla mjerodavna crkvena vlast u dekretima obustave - suspenzije. Također izričito upozorava velečasnog Grubišića da će - ustraje li u neposluhu - biti podvrgnut drugim kanonskim kaznama ne isključujući otpuštanje iz kleričkog staleža.


U priopćenju Ordinarijat podsjeća da su se na poziv splitsko-makarskog nadbiskupa u Ordinarijatu u Splitu 23. lipnja 2012. sastali don Ivan Grubišić i nadbiskup mons. Marin Barišić, te da je tom prilikom don Ivan upoznat sa spomenutim pismom - odgovorom Kongregacije za klerike od 5. lipnja 2012.
Nadbiskup je ponovno zamolio don Ivana da kao svećenik ozbiljno preispita svoje odluke, da se odrekne svakog javnog političkog djelovanja kako bi mu kanonska kazna obustave - suspenzije mogla biti povučena, čime bi se mogao ponovno dopušteno vratiti svećeničkim dužnostima, stoji u prioćenju Ordinarijata.


Ordinarijat, kako se napominje, ujedno poziva braću svećenike, redovnike, redovnice i sve vjernike Splitsko-makarske nadbiskupije da u svoje redovite molitvene nakane u Godini vjere uključe prošnje Dobrom Pastiru za mir i jedinstvo mjesne crkve, za posvećenje svećenika, nova duhovna zvanja i rast u vjeri, za novu evangelizaciju svih Kristovih vjernika.


 Reagirajući na upozorenja Vatikana nezavisni zastupnik i umirovljeni svećenik Ivan Grubišić izjavio je danas da se ne namjerava povući iz politike, unatoč upozorenjima crkvene Kongregacije za klerike da bi ga to moglo koštati svećeništva.
"Oni mene mogu izbaciti iz svećeništva, ali iz mene ne mogu izbaciti vjeru, ona je dio mene, i ja se neću mijenjati zato što to netko od mene traži ili na silu provodi. Vjerujem u autoritet istine, a ne u istinu autoriteta", rekao je  Grubišić.
Naglasio je da je u Sabor došao voljom građana te da je svećenik u mirovini. 


"A što se tiče navodnih stavova Kongregacije za kler, što su oni odlučili ja nisam vidio, a ako nisam vidio ne mogu niti komentirati", rekao je.
Grubišić je izvijestio da je danas pisao Splitsko-makarskom ordinarijatu te najavio da će sadržaj pisma objaviti naknadno.

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević

28. 11. 2012.