Pejo Gašparević
Typography

Priznajem kako je trodnevno praćenje boravka Hrvatske nogometne reprezentacije Splitu i Dalmaciji bio zahtjevan novinarski zadatak, ali uživao sam u susretima sa "vatrenim." U ovom uratku usredotočit ću se posebice na kapetana Luku Modrića i izbornika Zlatka Dalića.

Piše: Pejo Gašparević

Bila mi je čast razgovarati s Lukom Modrić, službeno proglašenim najboljim nogometašem svijeta. U splitskom hotelu La Meridien Lav rekao sam mu ovo:"Luka, Hrvatska i Hrvati još dugo vremen neće imati takvog igrača kao što si ti." Po, mojem mišljenju Luka Modrić je najbolji hrvatski nogometaš svih vremena. Njegova reprezentativna i klupska karijera je impozantna. Luka je s Hrvatskom nogometnom reprezentacijom ostvario veličanstven podvig plasmanom u finale Svjetskog nogometnog prvenstava u Rusiji 2018. godine. On je četiri puta s ponajboljim klubom na svijetu Realom osvojio titulu Europskog klupskog prvaka.pejo i modric

Za taka neponovljiva sportska dostignuća Modrić je i službeno proglašen najboljim nogometašem na planeti za 2018. Modrić je u razgovoru vrlo jednostavan i na svoj poseban način srdačan i ugodan sugovornik. Zapravo, on i ne priča puno nego je radije pažljivi slušatelj. No, mnogo je važnije pri analizi njegova sportskog profila primijetiti kako Modrić "govori" na trenu. Njegovi potezi i rješenja na nogometnim travnjacima imaju golem utjecaj na igru momčadi za koju nastupa. On nije spektakularan nogometaš ali jeste igrač koji usmjerava tijek igre cijele svoje momčadi.Lukina sportska inteligencija na trenu proizvodi presudan učinak u korist ekipe za koju nastupa.

Zlatko Dalić je inspirativan sugovornik koji na iznimno kultiviran način obrazlaže svoje nogometne ideje. Osim toga on je upečatljivo pažljiv slušatelj što znači kako uvažava i ono što drugi govore. Nobelovac Andrić bi rekao. "Pažljivo saslušaj svakoga, jer nikada ne znaš iz čijih usta možeš čuti riječi koje ti trebaju." No, po mojem poniznom mišljenju, presudna Dalićeva trenerska kvaliteta je njegovo suptilno iščitavanje zbivanja u glavama igrača koje on vodi. "Skenirajući" razmišljanja igrača Dalić dobiva dragocjene informacije koje mu pomažu da nogometašima daje poticaje koji rasplamsavaju njihove potencijale.pejo dalic

Radostan sam što mogu reći da me trodnevno praćenje Hrvatske nogometne reprezentacije u Splitu i Dalmaciji snabdjelo novim iskustvom koje ću pamtiti do kraj život. Priznajem - to me oplemenilo!
Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
1. lipnja 2019.