Pejo Gašparević
Typography

Naš suradnik Pejo Gašparević je za utjecajni Radio Slobodne Europe iznio svoje stajalište o najavljenom referendumu o ustoličavanju Dana Republike Srpske.

Nedavno je Narodna skupština Republike Srpske usvojila  Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike 25. rujna 2016. godine. Referendumsko pitanje o kome će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: "Da li podržavate da se 9.januara obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?"Evo što je  Gašparević o tomu  rekao za Radio Slobodne Europe:pejo gasparevic 700x400

„Nema nikakve dvojbe da će taj referendum izazvati nove političke napetosti, i međunacionalne i međuentitetske u Bosni i Hercegovini, a čini se kako bi i međunarodna zajednica mogla biti jače mobilizirana nego što je to do sada bio slučaj, jer se radi o jednoj vrsti političkog prkosa, ne samo domaćim političkim strukturama, nego i međunarodnoj zajednici.

A ta međunarodna zajednica je više puta rekla kako su takvi referendumi nepotrebni Bosni i Hercegovini, kako su oni rizični, kako se problemi u Bosni i Hercegovini trebaju rješavati na drugi način. Moja procjena i moja saznanja kazuju da bi međunarodna zajednica mogla pokazati mišiće i poduzeti konkretne korake, više od uobičajenih diplomatskih izjava o njihovoj zabrinutosti. Očekujem korake koji bi osujetili stvaranje jednog nepovoljnog političkog ambijenta koji bi se prelio na cijeli Balkan.

Dakle, moj odgovor je da očekujem oštriju reakciju međunarodne zajednice, koja neće biti samo retorička“, kaže Gašparević.