27
Wed, Jan

Pejo Gašparević
Typography

pejo gasparevic gipSPLIT: Pedeset osmo splitsko ljeto svečano je otvoreno na Peristilu, a nakon svečanosti je premijerno izvedena opera “Nabucco” pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i u režiji talijanskog redatelja Ivo Guerra.

Piše: Pejo Gašparević
Festival, koji se na Peristil vratio nakon trogodišnje obnove toga prostora, otvorila je izaslanica pokrovitelja Splitskog ljeta predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, njegova savjetnica prof. dr. Ankica Marinović.
Festivalsku su zastavu podigli glumac splitskog Hrvatskog narodnog kazališta Goran Marković i glumica Dara Vukić, koja ove godine obilježava 60 godina umjetničkog rada.
Otvarajući festival, Ankica Marinović je istaknula kako su Splitska ljeta sve ove godine vjernoj publici pružala radost, opuštanje i umjetnički doživljaj, ali i utjehu i nadu u nekim, kako je rekla, težim vremenima, kojih je bilo. Splitska ljeta činila su Split čarobnim, kazala je Marinović.


Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić je u svojem obraćanju istaknula kako je velika radost što se ovogodišnje Splitsko ljeto otvara ponovno na Peristilu, a kao posebnost toga festivala istaknula je da u prvi plan stavlja umjetnike iz Splita.
Nazočnima se obratila i splitska dogradonačelnica Anđelka Visković, naglasivši da je Splitsko ljeto manifestacija koja nadilazi Split.


Nakon svečanog otvaranja kazališnog festivala premijerno je izvedena opera “Nabucco” Giuseppea Verdija (1813. – 1901.).
Naslovnu ulogu babilonskog kralja Nabucca igrao je argentinski bariton Fabian Veloz, a ulogu Nabuccove kćerke Abigaille tumačila je rumunjska sopranistica Silvia Sorina Munteanu.
U ostalim su solističkim ulogama nastupili Ivica Čikeš, Terezija Kusanović, Domagoj Dorotić, Siniša Štrok, Vinko Maroević i Antonija Teskera, uz Zbor, Orkestar i Balet HNK Split.

Svečanom otvaranju ovogodišnjeg 58. splitskog ljeta i premijeri opere "Nabucco", nazočili su između ostalih, predsjednica Generalne skupštine
UNESCO-a Katalin Bogyay, šef izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren, ministar uprave Arsen Bauk, nadbiskup splitsko-makarskim Marin Barišić.


Tijekom 32 festivalska dana, do 14. kolovoza, na programu je 30 opernih, dramskih, plesnih i koncertnih izvedaba te likovne izložbe, kazališne radionice i javne tribine na kojima će filozofi, sociolozi i umjetnici raspravljati o gorućim temama našeg vremena.

Kao uvod u 58. splitsko ljeto hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić je u splitskoj palači Milesi otvorila izložbu slika akademika Vladimira Veličkovića iz Srbije koji pretežito živi u Parizu, a na kojoj su predstavljeni njegovi radovi koji tematiziraju ljudsko tijelo i ptice.
"Ovo je veliki povratak Vladimira Veličkovića u Split", rekla je ministrica Zlatar, dodajući kako se Veličković svojim kulturnim angažmanom odupire amneziji.

Vladimir Veličković, koji je član i srpske i francuske akademije znanosti i umjetnosti, istaknuo je kako je s velikim zadovoljstvom prihvatio poziv da se izložbom predstavi u Splitu i rekao da je za tu prigodu izabran dio njegovih radova nastalih u posljednjih 20 godina.

"Vjerujem kako će ova izložba doprinijeti kulturnom strujanju naših naroda i kultura i želio bih da izložba bude znak našeg prožimanja", rekao je Veličković. Naglasio je kako želi da kultura na taj način "preduhitri političare koji su spori u tim našim vezama".

Akademik Tonko Maroević je istaknuo kako Veličkovićeva djela govore o "traumatičnosti vremena i epohe".

"Veličkovićeve slike izložene u Splitu prikazuju pad čovjeka pod teretom, ali i let ptica nebesima", kazao je Maroević.
Vladimira Veličkovića se, prema navodima u materijalu za splitsku izložbu, smatra jednim od najeminentnijih suvremenih slikara i grafičkih virtuoza našeg doba.
Pejo Gašparević
15. srpnja 2012.