02
Tue, Jun

Pejo Gašparević
Typography

Našem suradniku Peji Gašpareviću je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na svečanosti u njenom uredu na Pantovčaku  uručila odlikovanje Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za, kako je navedeno u službenom  obrazloženju, "osobite zasluge u kulturi i njeno promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu."

ZAGREB, 5. prosinca 2016. - Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak je uručila odlikovanja i pohvale zaslužnima u kulturi, umjetnosti, znanosti, inovacijama, sportu, novinarstvu i promicanju humanosti te poručila da u javnosti treba što više isticati uspješne i požrtvovne ljude, ljude koji čine razliku, jer su oni poticaj širenju stvaralačkog ozračja, optimizma i samopouzdanja u Hrvatskoj.

"Ističem sve ovo i stoga što u našem javnom prostoru još, nažalost, prevladava praksa isticanja loših primjera. Potrebno je zato što više isticati uspješne i požrtvovne ljude jer oni su poticaj širenju stvaralačkog ozračja, optimizma i samopouzdanja. A to su temeljni uvjeti za uspješno suočavanje s izazovima sadašnjosti i budućnost“, rekla je hrvatska predsjednica na prijemu koji je za odlikovane i pohvaljene priredila na Pantovčaku.pejo predsjednica nagrada

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović uručuje odlikovanje Peji Gašparević

Dodijeljena priznanja, naglasila je, obuhvaćaju izniman doprinos koji su odlikovani i pohvaljeni svojim životom i radom dali u više područja javnog života - kulturi i umjetnosti, znanosti, inovacijama, sportu, novinarstvu, osobnim angažmanom na promicanju humanosti, posebno u pomoći ženama stradalim u Domovinskom ratu, kao i svakodnevnom spašavanju unesrećenih ljudi.

Čestitavši im, hrvatska predsjednica poručila je da su "ljudi ti koji čine razliku“. "Vjerujem da će vam ova odlikovanja, koja vam s radošću i ponosom uručujem u ime Republike Hrvatske, osim priznanja za učinjeno, biti poticaj u budućem radu za opće dobro i napredak naše domovine Hrvatske“, kazala je okupljenima.

Među odlikovanima bili su i arhitekt, akademik Nikola Bašić, pijanist Ivo Pogorelić, konzervator Miljenko Domijan, pisac Miro Gavran, kao i alpinist i član Hrvatske gorske službe spašavanja Stipe Božić te osvajači medalja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Brazilu.

Među odlikovanima je i Hinin dugogodišnji novinar Pejo Gašparević, koji je odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu i njeno promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu.

Akademik Bašić u zahvali predsjednici Republike podsjetio je na riječi starogrčkog pisca Euripida. "Nemojte se nikad umoriti davati Domovini. I najzaslužniji ne mogu joj uzvratiti onoliko koliko je ona njima dala. Uzvraćajući s tom porukom za ova odličja s kojima ste nas okitili, želim vam još jednom poštovana predsjednice reći - do srca hvala“, rekao je Bašić.

Redakcijsko izvješće
7. prosinca 2016.

Uredništvo portala čestita našem dugogodišnjem suradniku na ovom vrijednom odlikovanju!