03
Mon, Aug

Pejo Gašparević
Typography

mesic josipovicNaš suradnik Pejo Gašparević  pratio je jednodnevni posjet Splitu  Hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, koji je tom prigodom, na Pejin upit, komentirao Mesićeve kritike na njegov račun.  Objavljujemo prilog u kojem su zastupljena stajališta obje strane, a čitateljima prepuštamo pravo na vlastite prosudbe ove polemike.

Piše: Pejo Gašparević

Sadašnji predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović  i njegov prethodnik na toj dužnosti  Stjepan Mesić  stupili su u međusobno polemiku zbog skupine hrvatskih generala koje je Mesić 2000. godine umirovio a Josipović ih primio u svojem uredu nakon nedavne oslobađajuće Haaške presude generalima Anti Gotovin i Mladenu Markaču.

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako je bivši predsjednik Stjepan Mesić ispravno postupio umirovivši 2000. godine skupinu hrvatskih generala, ali da sada  “na drugi način” gledamo odnose s tim ljudima koji su došli u njegov Ured na nedavni prijem u povodu pravomoćne oslobađajuće haaške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.
 
Mesić je danas izjavio da je primanjem umirovljenih generala u Uredu predsjednika, nakon oslobađajuće presude haškog suda u slučaju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, aktualni hrvatski predsjednik Josipović dezavuirao njegovu odluku o umirovljenju.
Josipović je za današnjeg boravka u Splitu, odgovarajući na moj upit kako komentira takvu Mesićevu primjedbu, rekao kako je prijem u njehovu uredu za hrvatske generale bila prigoda “u kojoj smo se sjetili Domovinskog rata, a ti ljudi", kako je kazao, "značili su u Domovinskom ratu”.

“Uostalom predsjednik Mesić je je bio umirovio i generala Gotovinu, znači li to da i njega ne bih trebao primiti”, dodao je Josipović.
Po Josipovićevim riječima odluka predsjednika Mesića od prije desetak godina bila je ispravna jer je to bilo vrijeme kada su se “generali angažirali na način koji nije primjeren”.
 
“Ali, vrijeme je prošlo i danas na drugi način gledamo odnose s tim ljudima”, istaknuo je Jospipović.
Po Josipovićevim tumačenju, od umirovljenja hrvatskih generala prošlo je desetak godina i “čak i kad odete u zatvor radi ubojstva i vratite se iz zatvora, rehabilitirate se”.

Na upit hoće li on kao sadašnji predsjednik rehabilitirati umirovljene hrvatske generale, Josipović je kazao kako nema nikakve potrebe za njihovom rehabilitacijom.

“Ne vidim što bih ja tu trebao napraviti, ti su ljudi umirovljeni, imaju mirovinu, rade, neki imaju svoj posao i u biznisu su. Žive jedan normalan građanski život i ne vidim što se tu ima rehabilitirati”, dodao je.
Josipovićeva izjava je zapravo  bila i njegova reakcija na Mesićev intervju Hrvatskom radiju.
"Ja nikada ne bih pozvao umirovljenje generale koji su pamfletom išli protiv sustava, a posebno još u uniformama da dođu na prijem", kazao je Mesić u razgovoru za Hrvatski radio.
Na pitanje je li time Josipović dezavuirao njegovu odluku o umirovljenju i umirovljenim generalima dao legitimitet odgovorio je: "Pa ja sam to tako shvatio".

Mesić  bi, kako je kazao, pozvao generale Gotovinu i Markača s njihovim obiteljima i odvjetnicima i porazgovarao.
Nekadašnji šef hrvatske države Mesić  je 30. rujna 2000. umirovio sedam aktivnih generala, potpisnika otvorenog pisma u kojem su dvanaestorica hrvatskih generala pozvala najodgovornije osobe i ustanove države, a posebice medije, da se odupru negativističkom i neistinitom prikazivanju Domovinskoga rata. Tada su u "prisilnu" mirovinu upućeni admiral Davorin Domazet Lošo, general bojnik Mirko Norac, general pukovnik Krešimir Ćosić, general pukovnik Ante Gotovina, general bojnik Damir Krstičević, general bojnik Ivan Kapular i general bojnik Milenko Filipović. Mesić je tada objasnio da je to učinio jer su se "odlučili za politiku", a da "vojska mora biti depolitizirana".


Josipović o odnosima Hrvatske i Srbije

 Za boravka u Splitu novinari su također pitali Josipovića smatra li da su odnosi sa Srbijom toliko narušeni kako tvrdi njihova strana, a Josipović je kazao kako “oni u Srbiji to tako doživljavaju, međutim ne bi trebalo biti”.
“Podsjetit ću da je u zadnje tri godine ogroman napredak napravljen, i kad stranci čuju da čak imamo i sporazume o vojnoj suradnji gotovo da ne vjeruju”, kazao je Josipović. Istaknuo je kako bi odnosi između Hrvatske i Srbije mogli biti puno bolji nego što su sada.
“Sad je očito došlo do zahlađenja izazvanog vjerojatno i političkim stanovištima koja su se promijenila donekle u Srbiji i nezadovoljstvom presudom Haaškog suda”, rekao je Josipović.

Dodao je kako nema nikakvog razloga da se dosadašnja suradnja između dvije zemlje ne nastavi, a kad se steknu uvjeti, rekao je Josipović, sasvim sigurno će se i unaprijediti.

Na upit hoće li se on uključiti u izglađivanje odnosa sa Srbijom, pošto se ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić te potpredsjednik Vlade Neven Mimica sastaju sa srbijanskim dužnosnicima i pokušavaju izgladiti odnose, Josipović je kazao kako susreti na najvišoj predsjedničkoj razini imaju simoboličku vrijednost.

“Takvi susreti proizvode korist onda ako postoji neka zajednička platforma koja ovog trenutka vjerojatno teško može biti nađena”, smatra Josipović, dodavši kako dosadašnja suradnja na međuvladinoj razini treba biti nastavljena i treba jačati.
“Doći će vrijeme i za susrete na premijerskoj i predsjedničkoj razini, to je sasvim sigurno”, zaključio je predsjednik Josipović.

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
8.12. 2012.