08
Sat, Aug

Pejo Gašparević
Typography

pejo gasparevic gipNaš suradnik Pejo Gašparević pratio je  u Solinu regionalnu konferenciju "Sigurnost gradova 2012." Zbog važnosti teme kojom se bavila konferencija, objavljujemo njegovo izvješće.

Piše: Pejo Gašparević

Na regionalnoj konferenciji "Sigurnost gradova 2012." održanoj u Solinu, u nazočnosti oko 120 sudionika iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Crne Gore, Srbije i Makedonije gosti predavači, stručnjaci za sigurnost iz Engleske, Francuske i Mađarske upozorili su na moguće povećanje nesigurnosti u europskim gradovima, ističući posebice opasnost od terorističkih ugroza.

Bivši načelnik Protuterorističkog odreda u Londonu Brett Lovegrove, koji je, kako je rečeno, bio angažiran i u istrazi poznatoga bombaško-teorističkog napada na London 2005. upozorio je kako "geopolitička gibanja utječu i na sigurnost gradova u Europi".

"Događaji u Afganistanu ili Iraku utječu i na nas, ali mnoge tvrtke toga nisu svjesne, nego razmišljaju samo o zaradi, a ne o zaštiti imovine. Moramo biti spremni na loše stvari", istaknuo je Lovegrove. Po njegovim riječima, u borbi protiv terorizma partnerstvo na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini nikad nije bilo važnije nego sada. "Važna nam je sveobuhvatna strategija borbe protiv terorizma, koja uključuje i medije, jer se ne može uspješno boriti protiv terorizma bez profesionalnog odnosa s medijima", rekao je Lovegrove. Podsjetio je da Velika Britanija imala otvorenu imigrantsku politiku koja se nedavno, kako je rekao, "nešto promijenila".

"Ako želite doći u Veliku Britaniju, plaćati poreze i normalno živjeti bez namjere da se uključujete u terorističke aktivnosti, onda ste dobrodošli. Ako se želite baviti teorističkim aktivnostima, suočit ćete se s oštrim suprostavljanjem koje ćemo postaviti", istaknuo je Lovegrove. Podsjetio je da je muslimanska zajednica u Velikoj Britaniji nazočna 900 godina te je istaknuo kako 99,99 posto muslimana u Velikoj Britaniji ne želi terorizam, ali zbog događaja u drugim dijelovima svijeta, primjerice Afganistanu ili Iraku, "osjećaju se ranjivo".

Govoreći o suvremenim metodama suzbijanja terorističkih prijetnja u Britaniji, Lovegrove je rekao kako se sada analizira i kako tko hoda da bi se u skupini mogla otkriti "sumnjiva osoba". "Trenutačno radimo na projektu laserskih zraka koje usmjeravamo prema zgradi i u njoj prisluškujemo razgovore", rekao je Lovegrove. Upozorio je i na porast "desničarskog ekstremizma" u Europi i SAD-u.

Francuski stručnjak za sigurnost Mark Burton-Page, koji je aktivist Europskog foruma za urbanu sigurnost - nevladine udruge u koju je, kako je rečeno, uključeno 300 gradova i koja je angažirana u 18 zemalja, među kojima je i Hrvatska, najavio je za prosinac ove godine u Parizu međunarodnu konferenciju tog foruma.

"Trenutačno ovaj forum izrađuje projekt kojim se žele prevenirati razlozi koji uzrokuju nasilje u sportu, to jest na stadionima", rekao je Burton-Page i posebice pozvao Hrvatsku da u prosincu sudjeluje na konferenciji u Parizu. "Procjenjuje se da će do 2030. većina zemalja imati više stanovništva u gradovima nego u seoskim sredinama, što će značiti nove izazove za sigurnost u gradovima", dodao je.

Mađarska stručnjakinja za sigurnost Szandra Windt, koja je angažirana na međunarodnome projektu smanjenja kriminala i nesigurnosti u projektiranju sigurnije okoline, upozorila je kako je kriminal povezan s mjestom na kojem se zbiva.

"U siromašnijim gradskim četvrtima u kojima nema gospodarskih aktivnosti povećavaju se mogućnosti za kriminal i zločin", rekla je.

Za Posavinu piše: Pejo Gašparević